«Φρένο» στην αισιοδοξία από ΕΚΤ: Εύθραυστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα – Ευσεβείς πόθοι η γρήγορη βελτίωση της οικονομίας

«Φρένο» στην αισιοδοξία από ΕΚΤ: Εύθραυστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα – Ευσεβείς πόθοι η γρήγορη βελτίωση της οικονομίας
31 October 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The last light of day falls on the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. Inflation in Germany has recently weakened slightly. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στις αδύναμες οικονομικές προοπτικές και τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στάθηκε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε την Τετάρτη κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην Φρανκφούρτη, πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ είναι εύθραυστο.

«Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές και οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τη χαμηλότερη ποιότητα ενεργητικού και τους χαμηλότερους όγκους δανείων»,

Ωστόσο, όπως είπε, «συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι σε καλή θέση για να αντέχει αυτούς τους κινδύνους».

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα αγοράζει συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα από χώρες έναντι των οποίων οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ότι το «το TPI θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, αλλά χρειάζεται επίσης ένα σαφές σύνολο κανόνων. «Πρέπει να δούμε πώς οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες», σημείωσε.

Όπως εκτίμησε ο ντε Γκίντος, οι επενδυτές ίσως να μην υπολογίζουν όσο θα έπρεπε τον κίνδυνο ενός δυνατότερου πλήγματος στην οικονομία της ευρωζώνης μετά από ένα χρόνο ανόδου των επιτοκίων και μεγάλων πολιτικών εντάσεων, ενώ σημείωσε ότι τα περαιτέρω προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι μόλις ένα παράδειγμα για το πώς η γεωπολιτική θα μπορούσε να ανατρέψει τις ελπίδες για τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση» όπου ο πληθωρισμός είναι μετριασμένος χωρίς μία μεγάλη ύφεση.

«Το outlook που βλέπουν οι αγορές ως προς την πορεία εξέλιξης της οικονομίας, θα έλεγα πως είναι λίγο αισιόδοξο», δήλωσε ο Γκίντος στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι λίγο ευσεβείς πόθοι», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεντένο: Οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχουν εδραιωθεί κοντά στον στόχο μας του 2%

Ο Μάριο Σεντένο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ότι οι γενικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται κοντά στο στόχο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

«Τους τελευταίους μήνες, είδαμε πώς αυτές οι προσδοκίες παραμένουν σταθερά εδραιωμένες» περίπου στο 2%, ανέφερε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Αν συνέβη κάτι τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν η ενίσχυση αυτού του γεγονότος», τόνισε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, που είχε υπάρξει παλαιότερα υπουργός Οικονομικών της χώρας του και πρόεδρος του Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: