«Φρένο» στην αισιοδοξία του Τζονσον για το no deal Brexit βάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

pixabay.com

«Δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπόρις Τζόνσον, του φαβορί στην κούρσα για την πρωθυπουργία, πως η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το πλήγμα των εμπορικών δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κάρνεϊ δήλωσε στο BBC πως η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια μεταβατική συμφωνία είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει με «απόλυτη σαφήνεια» όσον αφορά το τι θα σημάνει για την οικονομία της Βρετανίας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμη καθώς και βραχυπρόθεσμη ζημιά για την οικονομία της Βρετανίας από ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πολλές εταιρείες δεν είναι πλήρως έτοιμες για μια τέτοια αλλαγή.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως οι παγκόσμιοι εμπορικοί κανονισμοί περιλαμβάνουν μια πρόβλεψη, γνωστή ως Άρθρο 24 της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), η οποία επιτρέπει να συνεχίζεται χωρίς αλλαγές το εμπόριο ανάμεσα σε δύο μέρη, αν τα μέρη αυτά το αποφασίσουν.

Όμως ο Κάρνεϊ δήλωσε πως μια τέτοια ρύθμιση εφαρμόζεται μόνο όταν υφίσταται μια εμπορική συμφωνία ή είναι έτοιμη να συναφθεί, μετέδωσε το BBC. «Έτσι … θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι το να μην έχουμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει ότι θα υπάρξουν αυτομάτως δασμοί επειδή οι Ευρωπαίοι πρέπει να εφαρμόσουν σ’ εμάς τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζουν σε όλους τους άλλους», δήλωσε.

Ο Κάρνεϊ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, προκαλώντας θυμό μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit.

Ο Τζόνσον και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο άλλος υποψήφιος για να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία, αν αυτό είναι απαραίτητο.