Φρένο στο εμβόλιο AstraZeneca από Τετάρτη στη Γερμανία για τους κάτω των 60 ετών

Φρένο στο εμβόλιο AstraZeneca από Τετάρτη στη Γερμανία για τους κάτω των 60 ετών
epa09063119 A medical worker holds a vial of the AstraZeneca COVID-19 vaccine at Thanh Nhan hospital in Hanoi, Vietnam, 09 March 2021. Vietnam launched its COVID-19 vaccination campaign on 08 March, after receiving the first batch of AstraZeneca vaccine which were manufactured in South Korea and imported by Vietnam Vaccine Company (VNVC) in February. EPA/LUONG THAI LINH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα ευρήματα. Θρόμβωση στον εγκέφαλο σε 31 άτομα στη Γερμανία, 9 από τα οποία πέθαναν. Με εξαίρεση 2 ανθρώπους, όλες οι περιπτώσεις ήταν γυναίκες ηλικίας 20 έως 63 ετών.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα σταματήσει τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών από την Τετάρτη μετά την εμφάνιση αρκετών νέων περιπτώσεων σοβαρών θρομβώσεων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αλλαγή πολιτικής που επικροτείται και από τους περιφερειακούς υπουργούς Υγείας γίνεται μετά την κυκλοφορία νέων στοιχείων για τις δυνητικές παρενέργειες. Πρόκειται για ακόμη ένα χτύπημα κατά του εμβολίου της AstraZeneca και του εμβολιασμού στην Ευρώπη, που ήδη είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις, αντιπαραθέσεις και πολιτικές διαμάχες.

«Αυτά είναι ευρήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη, αναγνωρίζοντας ότι η τελευταία εξέλιξη θα αυξήσει την αβεβαιότητα του κοινού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό εργαλείο κατά του ιού – ότι διαθέτουμε διαφορετικά εμβόλια είναι για καλή μας τύχη», πρόσθεσε.

«Ο εμβολιασμός βασίζεται σε μια αρχή και αυτή είναι εμπιστοσύνη», δήλωσε η Μέρκελ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εμπιστευόμαστε τα εμβόλια», σημείωσε η καγκελάριος.

Η γερμανική υπηρεσία εμβολίων ανέφερε σπάνια θρόμβωση στον εγκέφαλο σε 31 άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca, εννέα από τα οποία πέθαναν. Με εξαίρεση δύο άτομα, όλες οι περιπτώσεις ήταν γυναίκες ηλικίας 20 έως 63 ετών. Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν λάβει μέχρι στιγμής το AstraZeneca, σύμφωνα με στοιχεία της αρχής δημόσιας υγείας.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι συστήνει το εμβόλιο κορωνοϊού της AstraZeneca μόνο για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω. «Με βάση τα διαθέσιμα, αλλά ακόμη περιορισμένα, στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πανδημία, συστήνουμε τη χρήση του εμβολίου Covid-19 για άτομα άνω των 60 ετών», σημείωσε η επιτροπή.

Χθες επίσης, φρένο έβαλαν στο εμβόλιο της AstraZeneca και νοσοκομεία στο Βερολίνο. Οι κρατικοί νοσοκομειακοί όμιλοι του Βερολίνου Charite και Vivantes έχουν σταματήσει να χορηγούν σε γυναίκες κάτω των 55 ετών το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος των νοσοκομείων.

Ανέστειλε και ο Καναδάς τη Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου κατά κορωνοϊού των AstraZeneca και Πανεπιστημίου Οξφόρδης για ανθρώπους κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται σπάνια να συνδέεται με θρομβώσεις. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η αναστολή προτάθηκε από την Εθνική Επιτροπή για λόγους ασφαλείας. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 55 ετών», δήλωσε η Dr Shelley Deeks, αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη, που υποδηλώνουν πλέον ότι ο κίνδυνος είναι σήμερα δυνητικά τόσο υψηλός, ένας στις 100.000, πολύ υψηλότερος από τον έναν στο 1 εκατομμύριο που πίστευαν προηγουμένως.

Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που εμφάνισαν θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρομβώσεις είναι τόσο υψηλό όσο 40%.