Φρένο στο εμβόλιο της AstraZeneca και από νοσοκομεία στο Βερολίνο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προληπτική κίνηση έρχεται διότι έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις σε γυναίκες στη Γερμανία. «Πάγωσε» το εμβόλιο για τους κάτω των 55 ετών και ο Καναδάς.

Οι κρατικοί νοσοκομειακοί όμιλοι του Βερολίνου Charite και Vivantes έχουν σταματήσει να χορηγούν σε γυναίκες κάτω των 55 ετών το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι κινήσεις έρχονται μετά τις αναφορές για σπάνιες αλλά σοβαρές θρομβώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτου μετά τον εμβολιασμό κυρίως σε νεαρές γυναίκες.

«Από την άποψη του Charite, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι εν τω μεταξύ, έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις σε γυναίκες στη Γερμανία», ανέφερε εκπρόσωπος σε ηλεκτρονική δήλωση.

Πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι προληπτική ενώ αναμένουν τις τελικές αξιολογήσεις. Δεν έχουν εμφανιστεί επιπλοκές στα νοσοκομεία του ομίλου μετά από εμβολιασμούς με το AstraZeneca.

Εκπρόσωπος των κλινικών Vivantes είπε επίσης ότι η κίνηση για παύση του εμβολίου σε νεότερες γυναίκες είναι προληπτικό μέτρο.

«Πάγωσε» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 55 ετών ο Καναδάς

Ανέστειλε ο Καναδάς τη Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου κατά κορωνοϊού των AstraZeneca και Πανεπιστημίου Οξφόρδης για ανθρώπους κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται σπάνια να συνδέεται με θρομβώσεις.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η αναστολή προτάθηκε από την Εθνική Επιτροπή για λόγους ασφαλείας. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 55 ετών», δήλωσε η Dr Shelley Deeks, αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη, που υποδηλώνουν πλέον ότι ο κίνδυνος είναι σήμερα δυνητικά τόσο υψηλός, ένας στις 100.000, πολύ υψηλότερος από τον έναν στο 1 εκατομμύριο που πίστευαν προηγουμένως.

Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που εμφάνισαν θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρομβώσεις είναι τόσο υψηλό όσο 40%.

Ο Δρ Joss Reimer της ειδικής ομάδας εμβολίων της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα δήλωσε, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων που να σχετίζεται γενικά με το AstraZeneca στην Ευρώπη, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια έχει παρατηρηθεί κυρίως σε νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι συμβαίνει συνήθως μεταξύ 4 και 20 ημερών μετά το εμβόλιο και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.