FT: H χρεοκοπημένη Ελλάδα, χρωστάει ένα βουνό και βγήκε στις αγορές

FT: H χρεοκοπημένη Ελλάδα, χρωστάει ένα βουνό και βγήκε στις αγορές

Στα όρια της φούσκας τα ομόλογα του Νότου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας που υπογράφει ο Philippe Legrain.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές εναποθέτουν υπερβολικά πολλές ελπίδες στην άμεση έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης» από την ΕΚΤ» αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου «European Spring: Why Our Economies and Politics are in a Mess – and How to Put Them Right», Philippe Legrain, στους Financial Times.

O συγγραφέας αναφέρει ότι τα yields στα κρατικά ομόλογα της καταπονημένης «περιφέρειας» έχουν βουλιάξει από τότε που ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντάγκι, υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ, τον Ιούλιο 2012.

«Ενώ όμως η αρχική πτώση στα επιτόκια από τα ζενίθ του πανικού, ήταν καλοδεχούμενη και σωστή, το επικό ράλι τις φετινής χρονιάς, τα έχει επαναφέρει κοντά σε περιοχές φούσκας» συμπληρώνει. «Η τραπεζική κρίση δεν έχει επιλυθεί. Τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται. Και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Πράγματι, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάθετα και τις τιμές να πέφτουν, η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ έχει εμφανίσει αμελητέα βελτίωση. Ήταν -1,2% στην Ιρλανδία και 0,1% στην Ιταλία στο Q4 και 0,3% στην Ισπανία στο Q1. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη επαφίεται αποκλειστικά στην επίτευξη και συντήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων επί δεκαετίες, για να σταθεροποιηθεί και να μειώσει τα χρέη της. Είναι ένας δύσκολος άθλος».

Διαβάστε σχετικά: Είναι ο Μάριο Ντράγκι ο «σωτήρας» του ευρώ;

Στην Ιρλανδία, τα 10ετή yields έχουν βουλιάξει στο 2,89% δηλαδή μόνο 20 μονάδες βάσης πάνω από τα αμερικανικά Treasuries. Όμως η οικονομία βούλιαξε στο δ΄ τριμηνο της περασμένης χρονιάς, έχει χρέη πάνω από 150% του ΑΕΠ και βγήκε από το μνημόνιο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, με αξιολόγηση junk, έχουν μικρότερο yield από το 4% που προσφέρουν τα αντίστοιχα ομόλογα της Αυστραλίας, με αξιολόγηση ΑΑΑ.

«Ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα – που επέβαλε «κούρεμα» στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει … ένα βουνό στην ΕΕ και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από την χρηματοδότησή τους- πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και yield μόλις 4,95%. Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος –στο 175% του ΑΕΠ και αυξάνεται- παραμένει αφόρητα μεγάλο, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κάποια ακόμη ανακούφιση από το χρέος».

«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το δικό της πρόγραμμα παροχής ρευστότητας QE και να φουσκώσει τις τιμές των ομολόγων. Αλλά δεν πρέπει να βιάζονται. Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι να προσπαθεί να πιέσει «φραστικά» το ευρώ. Τυχόν πρόσθετη χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, είναι πιθανότερο να έχει την μορφή αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων, παρά ποσοτικής χαλάρωσης QE. Μην ξεχνάτε ότι οι Γερμανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με πληθωρισμό 0,9%. Όπως και πολλοί άλλοι στην ΕΚΤ, θεωρούν ότι οι πτώσεις τιμών στην Νότιο Ευρώπη δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά κομμάτι της απαραίτητης διαδικασίας προσαρμογής.

Διαβάστε επίσης: Πέντε λόγοι για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα

Επιπλέον η Φρανκφούρτη δεν θα είναι πρόθυμη να εισάγει μια ακόμη πειραματική στρατηγική τόσο σύντομα μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να χαρακτηρίσει «παράνομες» τις επιχειρήσεις ρευστότητας Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ) της ΕΚΤ. Καθώς η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την επιθεώρηση της ποιότητας ενεργητικών των τραπεζών της ευρωζώνης, το QE μοιάζει επίσης πρόωρο και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και, όσο μεγαλύτερο ράλι εμφανίζουν οι αγορές εν αναμονή του QE, τόσο πιθανότερο είναι να το καθυστερεί η ΕΚΤ, ελπίζοντας ότι η φούσκα στην αγορά ομολόγων θα μεταδοθεί και στην πραγματική οικονομία προκαλώντας ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οσο λάμπει ακόμη ο ήλιος, οι κυβερνήσεις οφείλουν να σπεύσουν να χρηματοδοτήσουν προκαταβολικά τις δανειακές τους ανάγκες. Αλλά οι επενδυτές οφείλουν να είναι πιο αφυπνισμένοι για τα σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα.

Το ίδιο ισχύει για τους ρυθμιστές της ευρωζώνης, που για μια φορά ακόμη έσπευσαν πρώιμα να πανηγυρίσουν την νίκη».

Πηγή: Financial Times