FT: Λάθος ώρα επέλεξε η Μέρκελ να προσεγγίσει τον Ερντογάν

FT: Λάθος ώρα επέλεξε η Μέρκελ να προσεγγίσει τον Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται σκληρή κριτική για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, κατά την προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

«Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ο πανικός που έχει καταβάλει την Ευρώπη μπροστά στα κύματα των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της, αλλά η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να είχε διαλέξει χειρότερη στιγμή για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της για την Τουρκία», σημειώνουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, στο οποίο σχολιάζουν την επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την προσφυγική κρίση.

«Υπό τις πιέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ε.Ε. είχε εγκαταλείψει την Τουρκία πριν από επτά χρόνια, όταν η χώρα γινόταν μια πραγματική δημοκρατία, με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη να λειτουργούν ως μηχανή για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Τώρα, επηρεασμένη από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, η Ε.Ε. προσεγγίζει ξανά την Τουρκία σε μια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει υπό την αυταρχική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί περισσότερο σε μια Συρία», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει:

«Μετά τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η κ. Μέρκελ έδωσε τις ευλογίες της σε ένα καλάθι από δώρα ως αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες να συγκρατηθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα ξανανοίξει τις παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την χώρα, θα επιταχύνει την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας (το οποίο ισχύει για τους Μολδαβούς αλλά όχι τους Τούρκους) και θα δώσει στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία – η οποία ήδη φιλοξενεί 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες – να γίνει ένας χώρος αναμονής πριν την τελική έξοδο».

Και καταλήγει: «Δεν προκαλεί έκπληξη που ο κ. Ερντογάν, ο οποίος σπάνια χαμογελά δημοσίως τις ημέρες αυτές, έλαμπε στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ενδεχομένως να πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει μερικούς πόντους στιςεπερχόμενες εκλογές στις 1 Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε αφότου οι ψηφοφόροι στέρησαν τον Ιούνιο από το κυβερνών του κόμμα ΑΚP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά ίσως και όχι, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμμένουν στην ετυμηγορία του Ιουνίου και ούτως ή άλλως δεν είναι και πολλοί οι Τούρκοι που έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις για την Ε.Ε.».