Φθινοπωρινή αξιολόγηση με άδεια ταμεία

Φθινοπωρινή αξιολόγηση με άδεια ταμεία
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Η κατάρρευση των εσόδων τον Ιούλιο προδικάζει νέες απαιτήσεις από Οκτώβριο.

Με άδεια ταμεία θα υποδεχτεί η νέα κυβέρνηση τους δανειστές στην επόμενη αξιολόγηση, που ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Η κατάρρευση των εσόδων του Προϋπολογισμού, με την υστέρηση έναντι των στόχων να αγγίζει το 38% τον Ιούλιο και οι συνεχείς καθυστερήσεις στις προθεσμίες υποβολής, άρα και στην είσπραξη, οδηγούν και πάλι σε κατάσταση ασφυξίας το φθινόπωρο.

Κατά συνέπεια, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού οι ελεγκτές του κουαρτέτου θα επιμείνουν πολύ στους στόχους του Προϋπολογισμού και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εγκρίνουν τη νέα εκταμίευση.

Όμως, η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο επιδεινώνει τις συνθήκες ασφυξίας. Σε συνδυασμό, δε με τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και τη φοροκαταιγίδα του φθινοπώρου, αναμένεται να συμπιέσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αγγίξει το 5% ως απόρροια των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και των δημοσιονομικών περικοπών.

Η παραδοχή αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλους τους στόχους του προϋπολογισμού, οι οποίοι και θα αλλάξουν με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016, που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ιδιαίτερα δύσκολα αναμένεται να είναι και τα επερχόμενα τεστ αντοχής των τραπεζών, τα οποία τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν ως τα δυσκολότερα που έχουν γίνει ποτέ.

Ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή τους ήδη έχει προειδοποιήσει ότι όλες οι παραδοχές θα είναι αυστηρότερες, ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν ότι δεν αναμένονται συγχωνεύσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ως αποτέλεσμα των τεστ αντοχής, ωστόσο δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις των συνεταιριστικών τραπεζών ή ότι κάποιες από αυτές δεν θα απορροφηθούν από κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες.

Τα stress tests δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τον Οκτώβριο, με στόχο να ολοκληρωθούν πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα ισχύσει από την 1/1/2016.