Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): «Στο 1ο τετράμηνο του 2023 είχαμε την μεγαλύτερη επιστροφή φόρων»

Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): «Στο 1ο τετράμηνο του 2023 είχαμε την μεγαλύτερη επιστροφή φόρων»
Στο πλαίσιο της Beyond, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής είχε μια one to one συζήτηση με τη Senior Editor του Fortune, Μαρία Ακριβού.

Αποστολή Θεσσαλονίκη

Στο ερώτημα του πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ θα διευκολύνει τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων κλήθηκε να απαντήσει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε μια one to one συζήτηση με τη Senior Editor του Fortune, Μαρία Ακριβού στο πλαίσιο της Beyond.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, η πιο επιδραστική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εν λόγω Αρχή είναι το «My data» το οποίο έχει μπει στην καθημερινότητα πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεων διευκολύνοντας σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο εσωτερικού ελέγχου, η σημασία και η αποτελεσματικότητα του οποίου έχουν αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βραβεία που εξάρουν τον καινοτόμο σχεδιασμό του.

Εστιάζοντας στο κρίσιμο θέμα της φοροδιαφυγής, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έκανε λόγο για μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 50% από το 2017 μέχρι και σήμερα. «Όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε είναι προς την ενίσχυση του ελέγχου και την καλύτερη διασταύρωση στοιχείων».

Μιλώντας για την εφορία του μέλλοντος και απαντώντας στο ερώτημα του πόσο πιο digital χαρακτηριστικά μπορεί να αποκτήσει ώστε να επιλυθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, τόνισε πως η πανδημία επίσπευσε κάποιες διαδικασίες που έπρεπε να έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες – μιας και οι εφορίες λειτουργούν με το ίδιο μοντέλο από το 1850! – και οδήγησε στην ψηφιοποίηση αρκετών αιτημάτων που, μέχρι πρότινος για να υλοποιηθούν, απαιτούσαν να στηθεί κάποιος για ώρα στην ουρά και να περάσει από διαφορετικά παραρτήματα για να συγκεντρώσει υπογραφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή τη στιγμή έχουμε λίγες εφορίες στην Αττική οι οποίες, λόγω υποστελέχωσης, καθυστερούν ως προς τη γρήγορη εξυπηρέτηση των αιτημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά έχουμε πέσει πάνω στο πρόβλημα για να επιλυθεί. Στόχος μας είναι η ψηφιακή εμβάθυνση. Χάρη στα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει κάθε υπάλληλος και πόσα αιτήματα υλοποιεί. Παράλληλα, τρέχει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τελωνείων, με 4 μεγάλα έργα να αλλάζουν την εικόνα που επικρατούσε μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων το πληροφοριακό σύστημα εισροών – εκροών των καυσίμων» δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εντοπίζει τις πισίνες στον δορυφορικό χάρτη της χώρας, δίνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες που επιτρέπουν στην ΑΑΕΔ, μέσω διασταυρώσεων με το κτηματολόγιο, να εντοπίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να ελέγχει εάν οι πισίνες τους έχουν δηλωθεί όπως προβλέπει ο νόμος.

«Είναι ένα εργαλείο που σάρωσε τον ελληνικό χάρτη. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης καταφέραμε να δούμε τα «μπλε σημεία», ξεχωρίζοντας τις πισίνες από τα χωράφια και τις μεγάλες εκτάσεις και τώρα ελέγχουμε μέσω του συστήματος ποιος είναι ο ιδιόκτητης και αν είναι δηλωμένη η πισίνα του. Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος πραγμάτων που θελουμε να γίνουν και σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία. Στην ΑΑΔΕ υπάρχουν πάνω από 450 άνθρωποι από τον χώρο της πληροφορικής και η αλήθεια είναι πως τους πιέζουμε για να κάνουν όλο και περισσότερα».

Κάνοντας έναν απολογισμό από το 2016 που ανέλαβε τα ηνία της ΑΑΔΕ μέχρι και σήμερα, ο κ. Πιτσιλής δήλωσε ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί, όμως, όπως είπε, ο πήχης παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και απαιτείται, εκτός από τις υποδομές, το χτίσιμο της κατάλληλης φορολογικής κουλτούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα χρόνια αυτά η φορολογική εικόνα της χώρας άλλαξε. Είδα με μεγάλη χαρά ότι το 1o τετράμηνο του 2023 ηταν το καλύτερο σε επιστροφές φόρου. Μιλάμε για πάνω από 2,1 δισ. ευρώ σε επιστροφή φόρου, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2022 ανερχόταν σε 1,6 δις ευρώ. Προτεραιότητα μου παραμένει το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες θέτοντας στο επίκεντρο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους μέσα από μεγαλύτερο έλεγχο, καλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και περισσότερη διαφάνεια».

Όσο για το τι νέο έρχεται από την ΑΑΔΕ εντός της τρέχουσας χρονιάς, ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε πως ετοιμάζουν μια εφαρμογή μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τις οφειλές τους να τις πληρώνουν και κυρίως να παίρνουν προσωποποιημένες ενημερώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: