Γιατί τα soft skills είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της παραγωγικότητας των εργαζομένων;

Γιατί τα soft skills είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της παραγωγικότητας των εργαζομένων;
Το μέλλον της αγοράς εργασίας, καθώς και οι απαραίτητες δεξιότητες των εργαζομένων βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Beyond.

Αποστολή Θεσσαλονίκη

Πώς οι εργαζόμενοι θα γίνουν περισσότερο παραγωγικοί σε μια παγκόσμια αγορά που απαιτεί ευελιξία, γρήγορα αντανακλαστικά και δια βίου εκπαίδευση, ώστε οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να επιβιώνουν απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό, ήταν το βασικό ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο πάνελ «Upskilling, Reskilling, E-learning: Soft Skills for a hard digital future» στο πλαίσιο της Beyond.

Έρευνες δείχνουν ότι από τις δέκα απαιτούμενες δεξιότητες στην αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εφτά αφορούν soft skills. Μάλιστα κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών ήταν πως στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι επενδύουν σε επανακατάρτιση, κυρίως, τεχνικών δεξιοτήτων, καθώς εν έτει 2023 η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο top 5 των δεξιοτήτων που απαιτούν οι εταιρείες στην Ευρώπη.

Για την Μαρίκα Λάμπρου, Founder & CEO CEL, η ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα είναι έννοιες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όταν μιλάμε για εξέλιξη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

«Για πολλές δεκαετίες, τα σχολεία, η ελληνική οικογένεια και οι επιχειρηματίες απαιτούσαν την καλλιέργεια των hard skills. Επομένως τα soft skills δεν τα έχουμε γιατί δεν τα ζητήσαμε και δεν τα καλλιεργήσαμε ποτέ. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να αλλάξουν τα πράγματα. Προσωπικά για εμένα, σημασία έχει το attitude και όχι το expertise. Δεν αρκεί να έχεις γνώση αν δεν την μοιράζεσαι με τον οργανισμό στον οποίο εργάζεσαι και την κρατάς για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που έχουν soft skills είναι αυτοί που είναι μακροπρόθεσμα ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι».

Πρόσθεσε πως τα πανεπιστήμια θα πρέπει να εκφράζουν την ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας και όχι να συντηρούν σχολές που δεν έχουν προοπτική. «Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι για να παίρνεις γνώσεις και εμπειρίες. Δεν σου εξασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι «ανθρώπινος»

Σύμφωνα με τον Μάνο Κουμαντάκη, Founder, Sr Business transformation advisor στην altoValue, ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δεν γίνεται αλλάζοντας τεχνολογίες, αλλά μεταβάλλοντας τον τρόπο που δρουν και εργάζονται οι άνθρωποι. «Τα digital skills είναι το δεδομένο, όμως τα soft skills, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια. Ανεξάρτητα από το μέγεθος μιας επιχείρησης, στο τέλος της ημέρας, όλες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όσον αφορά την κουλτούρα συνεργασίας, τη σωστή επικοινωνία κ.α. Οι άνθρωποι πρέπει να κάθονται σε ένα τραπέζι, να συνεννοούνται κατέχοντας μια κοινή γλώσσα και όταν φεύγουν από αυτό να έχουν καταλάβει τα ίδια πράγματα. Σε μια εποχή που μιλάμε για το ΑΙ πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους συνεργασίας».

Ο κ. Κουμαντάκης τόνισε πως οι επιχειρήσεις έχουν καταλάβει πλέον το πρόβλημα και ευτυχώς μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν επενδύσεις για reskilling & upskilling των ανθρώπων τους. « Για να είσαι κορυφαίος σε αυτό που θέλεις να κάνεις πρέπει να έχεις Business coaches και μέντορες. Στο εξωτερικό έχει γίνει θεσμός, στην Ελλάδα το χτίσιμο αυτής της κουλτούρας έχει ακόμα μέλλον».

Μονόδρομος η δια βίου μάθηση

Τη δική του οπτική μοιράστηκε με το κοινό της Beyond ο Φώτης Ρίγας, CEO at Executive Level στο KARIERA.gr, αναγνωρίζοντας πως ανέκαθεν υπήρχε κενό στην γεφύρωση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Στην Ελλάδα έχουμε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με 20 άτομα εργαζόμενους και είναι δύσκολο να αντιληφθούν το πρόβλημα. Ο άνθρωπος της τεχνολογίας έχει μάθει να εκπαιδεύεται διαρκώς κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλες ειδικότητες. Χρειαζόμαστε 60.000 άτομα στον τουρισμό και αν αναλογιστείτε πόσες τουριστικές σχολές έχουμε, θα φρίξετε. Πριν 8 χρόνια έπρεπε να ξέρεις word και excel για να προσληφθείς σε μια εταιρεία. Σήμερα αν δεν γνωρίζεις γλώσσα προγραμματισμού θεωρείσαι τεχνολογικά αναλφάβητος».

Σύμφωνα με τον κ. Ρίγα ο εργαζόμενος του 21ου αιώνα πρέπει να ζει στην λογική ότι θα συνεχίσει να μαθαίνει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Δεν αρκεί ένα πτυχίο το οποίο απέκτησε πριν χρόνια.

«To brain drain μας «γονάτισε» ως αγορά εργασίας και τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει πάνω από 500.000 λαμπρά μυαλά. Tα νέα παιδιά είναι πολίτες του κόσμου και δεν πρόκειται να γυρίσουν σε μια χώρα όταν υπάρχουν άλυτα θέματα στην υγεία, την παιδεία και οι μισθοί είναι χαμηλοί. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και το περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί, αλλά θέλουμε πιο στοχευμένες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίγας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πανεπιστημιακό στίγμα έδωσε ο Χρήστος Καλλονιάτης, Head Dept. of Cultural Technology & Communication, University of Aegean, τονίζοντας πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, οφείλει να δώσει βαρύτητα στο reskilling και το upskilling.

«Πολλές δράσεις γίνονται παράλληλα με τα προγράμματα σπουδών. Ακόμα και low level εργασίες απαιτούν τεχνολογικές γνώσεις. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στους φοιτητές soft skills ώστε να είναι χρήσιμοι στην αγορά εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στον σύγχρονο κόσμο απαιτείται αντίληψη αλλά και πολυγλωσσία, να μπορείς δηλαδή να συνομιλείς με άλλα επιστημονικά πεδία πέρα από αυτό που εσύ έχεις σπουδάσει. Να επικοινωνείς αποτελεσματικά με πελάτες που προέρχονται από διαφορετικά backgrounds. Η παγκόσμια αγορά εργασίας εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ευελιξία είναι μονόδρομος».

“Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα σπουδών μετά από δύο αναθεωρήσεις που προέκυψαν από την επαφή με τις επιχειρήσεις ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι ανάγκες τους. Ο ρόλος των πανεπιστημίων δεν είναι να βγάζουμε καλούς προγραμματιστές, αλλά καλούς επιστήμονες σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι δύο και έχουν να κάνουν αφενός με το πώς θα κάνουμε reskilling τους σαραντάρηδες και, παράλληλα, πώς θα αλλάξουμε τα προγράμματα σπουδών μαζί με την αγορά εργασίας ώστε να τους οδηγήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: