Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε έξοδο

Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε έξοδο

Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Νιαμέι κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση.

Τουλάχιστον επτά χριστιανικές εκκλησίες πυρπολήθηκαν σήμερα, στη Νιαμέι από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση γελοιογραφίας του Μωάμεθ από την εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα Charli Hebdo, καθώς οι ταραχές συνεχίζουν να επεκτείνονται στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι επτά τόποι λατρείας –στην πλειονότητά του ευαγγελικές εκκλησίες–, μερικοί από τις οποίους στεγάζονταν σε μικρές βίλες χωρις κανένα θρησκευτικό έμβλημα, κάηκαν σε περιοχές της πρωτεύουσας στη αριστερή όχθη του Νίγηρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να κατευθύνονται και προς τις περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εκκλησίες.

Νωρίτερα η πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα του Νίγηρα κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να «αποφεύγουν οποιαδήποτε έξοδο», καθώς οι ταραχές για τη γελοιογραφία του Μωάμεθ που δημοσιεύθηκε από την εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo επεκτείνονται σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων αυτή του καθεδρικού ναού, έπειτα από μια πρώτη βίαιη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

«Πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη σύνεση, να αποφεύγεται οποιαδήποτε έξοδος», γράφει η πρεσβεία στον ιστότοπό της. Πολλά πρακτορεία της γαλλικής επιχείρησης στοιχημάτων Pari mutuel urbain (PMU) και καταστήματα της γαλλικής τηλεφωνικής εταιρείας Orange υπέστησαν ζημιές σήμερα στην πόλη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεταξύ περίπου 100 αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής ταραχών, εξοπλισμένοι με κράνη και ασπίδες, προστάτευαν στις 12:45 (τοπική ώρα, 13:45 ώρα Ελλάδας) τον καθεδρικό ναό της Νιαμέι, αποφεύγοντας τις πέτρες που πετούσαν διαδηλωτές, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε να πυρπολούνται αρχικά δύο και στη συνέχεια μια τρίτη εκκλησία. Νεαροί οπλισμένοι με ρόπαλα, λοστούς ή κασμάδες περιφέρονται εξάλλου σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ίδιο ανταποκριτή.

Οι επιθέσεις που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα έχουν κοστίσει τη ζωή αρκετών ατόμων. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα.