Γαλλία: O Μακρόν διαψεύδει τα σενάρια – «Δεν παραιτούμαι» ακόμα και με ήττα στις βουλευτικές εκλογές

Γαλλία: O Μακρόν διαψεύδει τα σενάρια – «Δεν παραιτούμαι» ακόμα και με ήττα στις βουλευτικές εκλογές
epaselect epa09883435 French President and candidate for re-election Emmanuel Macron reacts after results in the first round of the French presidential elections in Paris, France, 10 April 2022. According to initial exit polls by IPSOS French President Emmanueal Macron received 28,1 percent of votes and will face French far-right Rassemblement National (RN) party candidate Le Pen in the second round on 24 April 2022. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Γάλλος ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.

Οι φήμες για παραίτηση και η αντίδραση των αγορών

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε το πρωί της Τρίτης πως ο Μακρόν συζήτησε την παραίτηση με έναν από τους συνομιλητές του τις τελευταίες εβδομάδες, με την πηγή να υποστηρίζει ότι ο 46χρονος πρόεδρος του κράτους θα ήταν «έτοιμος να θυσιάσει το τέλος της πενταετούς θητείας του».

Το Ελιζέ προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στενό συνεργάτη του Μακρόν.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως ο πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, περιγράφοντας τους στόχους του ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που έχουν προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Μετά από το δημοσίευμα του Europe 1, η απόδοση των γαλλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,31%, θέτοντάς τα σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2020.

Το ξεπούλημα διεύρυνε το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στις 64 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο σε επίπεδο κλεισίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: