BlackRock: Οι ψηφοφόροι παγκοσμίως εκφράζουν απογοήτευση για την ακρίβεια – Οι επιπτώσεις των εκλογών

BlackRock: Οι ψηφοφόροι παγκοσμίως εκφράζουν απογοήτευση για την ακρίβεια – Οι επιπτώσεις των εκλογών
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Παραμένουμε overweight στις μετοχές πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα», ανέφερε η BlackRock.

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάει στις κάλπες το 2024, γεγονός που αναμφίβολα θα έχει επενδυτικές επιπτώσεις. 

Σύμφωνα με την BlackRock, οι κυβερνήσεις και οι υποψήφιοι έχουν περιορισμένες λύσεις σε βασικά οικονομικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, «παραμένουμε overweight στις μετοχές πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα. Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει, τα δημοσιονομικά ελλείμματα πρόκειται να παραμείνουν μεγάλα» επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος. 

Οι παγκόσμιοι ψηφοφόροι εκφράζουν απογοήτευση για πολλά ζητήματα, αλλά κυρίως για το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ωστόσο, «βλέπουμε πολλούς κατεστημένους ηγέτες ή αμφισβητίες να δυσκολεύονται να προσφέρουν λύσεις ιδίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που τους δένει τα χέρια. Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο δανεισμός διόγκωσε τα δημοσιονομικά ελλείμματα – το έλλειμμα στα κρατικά έσοδα έναντι των δαπανών. 

«Ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει, τα ελλείμματα πρόκειται να παραμείνουν ιστορικά υψηλά. Αυτά τα ελλείμματα ενισχύουν τον επίμονο πληθωρισμό και την άποψή μας ότι η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι και οι αγορές που πρέπει να απορροφήσουν μεγάλες εκδόσεις ομολόγων θα ωθήσουν τους επενδυτές να ζητήσουν μεγαλύτερο premium ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ» σημειώνει η BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταβολές

Πιθανές αλλαγές στο εμπόριο, τη μετανάστευση και την ενεργειακή πολιτική μπορεί να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Όσον αφορά το εμπόριο, ο Τραμπ πρότεινε μια πιο προστατευτική στάση που θα επιβάλει γενικούς δασμούς 10% και δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα. Ο Μπάιντεν αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες προστατευτικές πολιτικές του, όπως υψηλότερους δασμούς για ορισμένους τομείς, βιομηχανικές πολιτικές που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή και τη χρήση ελέγχων στις εξαγωγές. 

Μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ ή Μπάιντεν θα είχαν επιπτώσεις στον πληθωρισμό καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τα επενδυτικά κίνητρα μετάβασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα βρίσκονται στο επίκεντρο. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν το Κογκρέσο, ενδέχεται να αναθεωρήσουν ή να καταργήσουν τμήματα του IRA για να χρηματοδοτήσουν τις φορολογικές περικοπές.

Ήταν ήδη μια γεμάτη εκλογική χρονιά. Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξασφάλισε μια τρίτη θητεία για να ηγηθεί της κυβέρνησης, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη του συνασπισμού αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις – αλλά δεν αλλάζει τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη συρροή μεγάλων δυνάμεων, όπως ο νέος πληθυσμός και η ψηφιοποίηση της οικονομίας. 

Οι εκλογές στο Μεξικό είδαν τον κυβερνών συνασπισμό να σημειώνει μια ηχηρή νίκη που δείχνει τη συνέχεια. Βλέπουμε τόσο την Ινδία όσο και το Μεξικό να επωφελούνται από την ανασύνδεση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.  

Παρόλο που τα δεξιά και τα λαϊκιστικά κόμματα είχαν καλή απόδοση στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κεντρώα κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν τον συνολικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η απόδοση των κυβερνητικών κομμάτων θα έχει επιπτώσεις, όπως ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Γαλλία αφού το κόμμα του υπέστη μεγάλη απώλεια. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο πάει στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου και όχι στα τέλη του 2024, όπως αναμενόταν αρχικά. Μια αποφασιστική νίκη για ένα κόμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ασθενής αύξηση της παραγωγικότητας. Πέρα από πιθανές αλλαγές πολιτικής, οι εκλογές του Ιουλίου θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόλις τελειώσει – ένας λόγος για τον οποίο μας αρέσουν τα βρετανικά ομόλογα.

Συμπέρασμα: «Παραμένουμε overweight στις μετοχές των ΗΠΑ προς το παρόν και παρακολουθούμε τους βασικούς τομείς πολιτικής των προεδρικών εκλογών. Σε έναν στρατηγικό ορίζοντα πέντε ετών και άνω, μας αρέσουν τα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια» καταλήγει η BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: