Η γαλλική Βουλή αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης

Η γαλλική Βουλή αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης

Μακραίνει η λίστα των κοινοβουλίων της Ευρώπης που ζητούν επίσημα κρατική οντότητα για τους Παλαιστίνιους - Δεν δεσμεύεται η γαλλική κυβέρνηση από την απόφαση.

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης τάχθηκαν σήμερα οι Γάλλοι βουλευτές, σε μια συμβολικής σημασίας ψηφοφορία που δεν θα επηρεάσει μεν άμεσα τη διπλωματική στάση της Γαλλίας, δείχνει ωστόσο την ολοένα και εντεινόμενη ανυπομονησία που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία, που παραμένει σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό. Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν 339 βουλευτές, ενώ 151 την καταψήφισαν.

H ψηφοφορία αυτή ακολουθεί την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη -πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Ευρώπης που πήρε μια τέτοια απόφαση- αλλά και τις αποφάσεις των κοινοβουλίων στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία να διεξάγουν ψηφοφορίες κατά τις οποίες ενέκριναν μη δεσμευτικές προτάσεις υπέρ της αναγνώρισης.

Το κείμενο, το οποίο κατέθεσε προς ψήφιση το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστήριξαν τα αριστερά κόμματα και ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές, ζητά από την κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους προκειμένου να επιλυθεί οριστικά η διένεξη».

Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ούτε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρέστησαν στην ψηφοφορία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Δεν θέλουμε μία συμβολική αναγνώριση που θα οδηγήσει μονάχα σε ένα εικονικό κράτος» δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ στους βουλευτές μετά την ψηφοφορία. «Θέλουμε ένα Παλαιστινιακό Κράτος που θα είναι πραγματικό, επομένως θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Οι συμφωνίες του Όσλο (του 1993) έχουν γίνει μια χίμαιρα, το αδιέξοδο επικρατεί» εξήγησε πριν από την ψηφοφορία ο Σοσιαλιστής βουλευτής Φρανσουά Λονκλ, που υποστήριξε ότι το κείμενο αυτό στοχεύει στην επανέναρξη μιας διαδικασίας υπέρ της επίλυσης της διένεξης.

Οι βουλευτές των κομμάτων της Δεξιάς εξέφρασαν επικρίσεις εναντίον των Σοσιαλιστών υποστηρίζοντας ότι στήριξαν την αναγνώριση της Παλαιστίνης προκειμένου να ανακτήσουν την υποστήριξη των μουσουλμάνων ψηφοφόρων που είχαν απογοητευτεί από την έγκριση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφυλοφίλων πέρυσι και την εμφανή υποστήριξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα.

Η απόφαση αυτή «θα πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση σε μια περιοχή που δεν την χρειάζεται καθόλου» τόνισε ο Κριστιάν Ζακόμπ, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στην εθνοσυνέλευση.

«Κοροϊδεύουμε τον κόσμο κάνοντάς τον να πιστεύει ότι το κείμενο αυτό θα έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην ειρηνευτική διαδικασία» επισήμανε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο