Γάζα ώρα μηδέν: Συνεχείς εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα – Προστασία αμάχων ζητά ο Μπάιντεν

Γάζα ώρα μηδέν: Συνεχείς εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα – Προστασία αμάχων ζητά ο Μπάιντεν
This handout picture released by the Israeli army on November 16, 2023, shows Israeli forces of the 188 brigade and Shayetet 13 at Gaza harbor during a military operation in the northern Gaza Strip amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Army / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ISRAELI ARMY " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η διεθνής κοινότητα, με πρώτες τις ΗΠΑ, συνεχίζει να καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται πλέον στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, από τη Χαν Γιούνις —όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως διεξήγαγε «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο Νάσερ, κέντρο υποδοχής χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων— ως τη Ράφα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα «χωρίς αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την υποστήριξη των αμάχων στη Ράφα», σύμφωνα τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αναγγείλει «σθεναρή» επιχείρηση στη Ράφα, για να δοθεί κατ’ αυτόν η χαριστική βολή στη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, πάντως διαβεβαιώνει πως ο στρατός του θα επιτρέψει προηγουμένως στους αμάχους να «φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες», χωρίς να έχει εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

Κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια «ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας», έχουν συρρεύσει στην πόλη αυτή και τα περίχωρά της, αφού εκτοπίστηκαν βίαια —πολλοί πάνω από μια φορά— από άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Όλος αυτός ο κόσμος είναι στοιβαγμένος σε «λιγότερο από το 20%» της επιφάνειας του θυλάκου, συνοψίζει ο ΟΗΕ.

Η Ράφα εξάλλου είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, η ποσότητα της οποίας είναι σταγόνα στον ωκεανό αναγκών του πληθυσμού, που πλέον απειλείται από λιμό και επιδημίες, εν μέσω χειμώνα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την Πέμπτη το βράδυ οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα «προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία».

Δυο ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης με επιρροή, οι Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, απέρριψαν ήδη τους όρους σχεδίου για αυτό, στο οποίο αναφέρθηκε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον καταρτίζουν πλήρες σχέδιο προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εναντιώνεται στη μονομερή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης», τόνισε στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τα διεθνή diktats όσον αφορά μόνιμη ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι συμφωνία ειρήνης δεν θα προκύψει παρά μόνο από «απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις».

Η εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο αναφέρεται η Washington Post θα άρχισε με κατάπαυση του πυρός «προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων». Η εφημερίδα επικαλέστηκε αμερικανούς και άραβες αξιωματούχους που κατ’ αυτή ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι.

Συμπεριλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κρατά έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα δώσουμε ποτέ την έγκρισή μας σε τέτοιο σχέδιο, που λέει στην πραγματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ανταμοιβή για τη φρικιαστική σφαγή που διέπραξαν», αντέτεινε ο κ. Σμότριτς μέσω X, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλίνκεν: Εφικτή ακόμη μια συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να θεωρεί «εφικτή» μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό και πιστεύω ότι είναι ακόμη δυνατόν» να επιτευχθεί μια συμφωνία, είπε ο Μπλίνκεν, από τα Τίρανα όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεσολαβητών συνεχίζονται στο Κάιρο και ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν μερικά «πολύ δύσκολα» θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

WSJ: Η Αίγυπτος οικοδομεί κλειστό καταυλισμό στην έρημο του Σινά αν αναμονή μαζικής εξόδου Παλαιστινίων

Οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal.

Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Γαζαίων να περάσει τα σύνορα, πάντα κατά το κείμενο της Τζέρναλ.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.

Κατά το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έφθασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού είπε πως εξετάζεται το σενάριο ο άμαχος πληθυσμός να οδηγηθεί βόρεια, εκτός της εμπόλεμης ζώνης αλλά εντός του θυλάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: