Οικονομία: Προσανατολισμό δίνουν στοιχεία για ΑΕΠ, έσοδα και πληθωρισμό

Οικονομία: Προσανατολισμό δίνουν στοιχεία για ΑΕΠ, έσοδα και πληθωρισμό
epa04549652 A Greek flag flutters behind a statue of ancient philosopher Socrates at the Athens Academy, in Athens, Greece 7 January 2015. Amidst speculations on the Greek economy, the Greek people will decide on their next government on 25 January. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με το βλέμμα στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία για έσοδα και πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα ειδικότερα αναμένονται σήμερα ενόψει της δημοσίευσης των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα προσωρινά στοιχεία να δείχνουν ανάπτυξη 0,5% το περασμένο έτος ως αποτέλεσμα της υστέρησης της Γερμανίας.

Η καταναλωτική ζήτηση φαίνεται να συμβάλλει θετικά συνεισφέροντας στην αποφυγή της ύφεσης την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και βασικός εμπορικός εταίρος για τις περισσότερες χώρες της περιοχής, αδυνατεί να διατηρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα την παραγωγή στη βαριά βιομηχανία της. Αυτό δεν ευνοεί την ανάκαμψη στην οικονομία της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat το 2023 η ευρωζώνη εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3%. Επίσημα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά και της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στο πλαίσιο των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπει ανάπτυξη 2,9% από 2,4% πέρυσι, με πληθωρισμό 2,6% από 3,9% αντίστοιχα. Σημειώνεται επίσης ότι στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου ενώ σήμερα ανακοινώνει στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πορεία των εσόδων

Ειδικά για το ελληνικό ΑΕΠ, το στίγμα για την πορεία της ανάπτυξης αναμένεται να δώσουν και τα στοιχεία Ιανουαρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που προβλέπεται ότι θα επιβεβαιώσουν την καλή πορεία των εσόδων. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2023 τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 9,94 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 102% του κρατικού προϋπολογισμού (2022 9,26 δισ. ευρώ, 108%) και οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν σε 10,92 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε υλοποίηση ύψους 91% (2022 10,16 δισ. ευρώ, 91%). Η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού το 2023 σε σχέση με τις δαπάνες βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (2023 91%, 2022 91%), ενώ παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τα έσοδα (2023 102%, 2022 108%). Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν επίσης ότι το 2023 οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ (43%) σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 0,42 δισ. ευρώ (2023 2,96 δισ. ευρώ 2022 2,54 δισ. ευρώ) και οι άμεσοι αυξήθηκαν κατά 0,24 δισ. ευρώ (8%) σε σχέση με το 2022. Θεωρείται κρίσιμη η διατήρηση της αυξητικής τάσης των εισπράξεων και τον πρώτο μήνα του 2024, δεδομένου ότι ακολουθεί μια περίοδο υψηλής ζήτησης λόγω των γιορτών και κατά συνέπεια δίνει σημαντικά στοιχεία για την πρόβλεψη αναφορικά με την δυναμική της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα και τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μέτωπο του πληθωρισμού

Εντωμεταξύ, στο μέτωπο του πληθωρισμού παραμένουν οι αβεβαιότητες. H πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο τους επόμενους μήνες, κάνοντας μια παράκαμψη από την πτωτική του πορεία. Η εξασθενημένη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά συνολικά η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδόσει το 2024, με την τελευταία πρόβλεψη της Κομισιόν να αναφέρει ανάπτυξη 2,3%, κάτω δηλαδή από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, στο 2,9%. Η πρόβλεψη δε για το 2023 ήταν στο 2,4% από την Κομισιόν βασιζόμενη κυρίως στις επενδύσεις και τα έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σήμερα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, τα οποία αναπόφευκτα θα συνδεθούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σημείωσε αύξηση 3,5% ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσε μείωση 6,6%, με μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών λόγω της πτώσης των τιμών σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: