Γάζα: Θετικό το Ισραήλ στην πρόταση Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου

Γάζα: Θετικό το Ισραήλ στην πρόταση Μπάιντεν για τερματισμό του πολέμου
epa11335345 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at a ceremony for Remembrance Day for the fallen of Israel's wars and victims of terrorism, at Yad LeBanim in Jerusalem, 12 May 2024. Israel marks Memorial Day (Yom HaZikaron) in remembrance of its fallen soldiers and victims of terrorism. EPA/DEBBIE HILL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς χαιρέτισε προσωρινά την πρωτοβουλία Μπάιντεν.

Ένας σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια συμφωνία-πλαίσιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που προωθείται τώρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αν και τη χαρακτήρισε ελαττωματική και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ο Όφιρ Φολκ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η πρόταση του Μπάιντεν ήταν «ένα deal με το οποίο συμφωνήσαμε, δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά θέλουμε πολύ να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους»

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, μεταξύ των οποίων «η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν έχουν αλλάξει.

Ο Μπάιντεν την Παρασκευή παρουσίασε αυτό που περιέγραψε ως σχέδιο τριών φάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση συνεπάγεται εκεχειρία και επιστροφή ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά την οποία οι πλευρές θα διαπραγματευτούν για μια αόριστη παύση των εχθροπραξιών για μια δεύτερη φάση στην οποία οι υπόλοιποι ζωντανοί αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν, είπε ο Μπάιντεν.

Αυτή η αλληλουχία φαίνεται να υπονοεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να παίζει ρόλο σε σταδιακές διευθετήσεις με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ – μια πιθανή σύγκρουση με την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την εκστρατεία για την εξάλειψη της ισλαμιστικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε αρκετές προτάσεις κατάπαυσης του πυρός τους τελευταίους μήνες, η καθεμία με παρόμοια πλαίσια με αυτό που περιέγραψε την Παρασκευή, οι οποίες κατέρρευσαν όλες. Τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες μέχρι το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων που άρχισε στις 10 Μαρτίου. Καμία τέτοια εκεχειρία δεν υλοποιήθηκε.

Το κύριο σημείο εμπλοκής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητούσε μόνο προσωρινές παύσεις των μαχών μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς. Η Χαμάς, η οποία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα κάνει στην άκρη, λέει ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους μόνο υπό την προϋπόθεση ενός μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν είπε ότι η τελευταία του πρόταση «δημιουργεί μια καλύτερη “επόμενη μέρα” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία». Δεν διευκρίνισε πώς θα επιτευχθεί αυτό και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διαπραγματευτούμε για να περάσουμε από την πρώτη στη δεύτερη φάση».

Ο Φολκ επανέλαβε τη θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας»

Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις για να διατηρήσει ανέπαφη την κυβέρνηση συνασπισμού του. Δύο ακροδεξιοί εταίροι έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία θεωρούν ότι χαρίζει στη Χαμάς.Ένας κεντρώος εταίρος, ο πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντζ, θέλει να εξεταστεί η συμφωνία.

Η Χαμάς χαιρέτισε προσωρινά την πρωτοβουλία Μπάιντεν.

«Η ομιλία του Μπάιντεν περιελάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας», δήλωσε το Σάββατο στο Al Jazeera ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com