Γάζα: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο Νουσεϊράτ

Γάζα: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο Νουσεϊράτ
epa11392511 Internally displaced Palestinians walk next to destroyed buildings in Khan Younis, southern Gaza Strip, 05 June 2024. More than 36,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τη Χαμάς 14 παιδιά και 9 γυναίκες σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Αλ-Ταουάμπτα και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 73 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο σχολείο Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι 14 παιδιά και 9 γυναίκες σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Νωρίτερα, η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Τζουλιέτ Τούμα, δήλωσε στο Reuters ότι ο αριθμός των ατόμων που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο σχολείο Νουσεϊράτ ήταν μεταξύ 35 και 45, προσθέτοντας ότι ο αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί σε αυτό το στάδιο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εκτίμησε ότι υπήρχαν 20-30 μαχητές που βρίσκονταν στο σχολείο της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Οσμή αίματος

Ήδη πριν από τον βομβαρδισμό στη Νουσέιρατ, στο νοσοκομείο αυτό είχαν διακομιστεί από προχθές Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Έφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση των MSF στο X.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), υπηρεσία που διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετώπισε διπλωματική θύελλα και έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης όταν το Ισραήλ κατήγγειλε τον Ιανουάριο πως κάπου δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους του στον θύλακο ενεπλάκησαν στη φονική έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος διανύει πλέον τη 244η ημέρα του.

Οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν τουλάχιστον δεκαπέντε βασικούς χορηγούς της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες να παραδοθεί βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως αρκετές από τις χώρες αυτές αποφάσισαν σταδιακά να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, όπως σκανδιναβικά κράτη, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: