Η Gazprom «τιμωρεί» την Πολωνία;

Η Gazprom «τιμωρεί» την Πολωνία;

Μειωμένες κατά 24% ήταν οι παραδόσεις φυσικού αερίου σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία μεταφοράς αερίου PGNiG - Τι απαντά η ρωσική εταιρεία.

Κατά 24% μειώθηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής εταιρείας μεταφοράς αερίου PGNiG.

Την Τρίτη «παρατηρήθηκε μείωση των παραδόσεων κατά περίπου 24% σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραγγελθεί» από τους αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αναφέρει η PGNiG στην ανακοίνωσή της. «Εξετάζουμε τις αιτίες, κυρίως για να διευκρινίσουμε εάν οφείλονται σε τεχνικούς ή εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την Πολωνία, μια χώρα που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα, η μείωση του όγκου του φυσικού αερίου κατά 20% παρατηρήθηκε και την Δευτέρα.

Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και στηρίζει ξεκάθαρα τη νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Η Πολωνία καταναλώνει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και τα δύο τρίτα αυτού του όγκου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία από την πλευρά της από τον Απρίλιο εφοδιάζεται με φυσικό αέριο μεταξύ άλλων από τη γερμανική εταιρεία RWE μέσω Πολωνίας, με τη λεγόμενη «ανάστροφη ροή» του ρωσικού αερίου. Η ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί μείωση των ποσοτήτων που εισάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μέσω της «ανάστροφης ροής».

«Τα πράγματα δεν εξελίσσονται και πολύ ομαλά. Σήμερα η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία με σκοπό να διαταράξει την ανάστροφη ροή του αερίου που λαμβάνουμε εμείς από την Πολωνία. Στις 2 το μεσημέρι η Πολωνία σταμάτησε την ανάστροφη ροή στην Ουκρανία ύψους 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων», φέρεται να είπε στο Κίεβο ο επικεφαλής της Ukrtansgaz, Ιχόρ Προκόπιφ.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Μία πηγή ωστόσο είπε ότι οι καταγγελίες της Βαρσοβίας «εξετάζονται».

Η Gazprom υποστηρίζει ότι η ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία παραμένει σταθερή
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολωνία εξακολουθεί να λαμβάνει τις ίδιες ποσότητες φυσικού αερίου που λάμβανε τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας στις κατηγορίες της Βαρσοβίας ότι έχει μειώσει τις παραδόσεις της από τις αρχές της εβδομάδας έως και κατά 24%.

Η Gazprom χαρακτήρισε «λανθασμένους» τους ισχυρισμούς της πολωνικής εταιρείας μεταφοράς αερίου PGNiG, σημειώνοντας ότι πραγματοποιεί τις εξαγωγές «ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές».

Όσον αφορά τις «αποκλίσεις» που παρατηρήθηκαν, η Gazprom εξήγησε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγή και για τον εφοδιασμό των υπόγειων δεξαμενών στο ρωσικό έδαφος».

Η Πολωνία, συνέχισε η ρωσική εταιρεία, εξακολουθεί να λαμβάνει τις ίδιες ποσότητες με τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή 23 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Ιλόνα Αντονίσιν-Κλικ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα αναζητήσει συνεργάτες στις ΗΠΑ και τον Καναδά από τους οποίους θα εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι μεγάλων πολωνικών εταιρειών θα μεταβούν εντός του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ για επαφές.

Η υφυπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι «οι τιμές που προσφέρουν οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι πολύ ανταγωνιστικές για τους Πολωνούς πελάτες» όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η τιμή θα πέσει στις αγορές βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσία: «Μεγάλοι κίνδυνοι» για την προμήθεια φυσικού αερίου

Gazprom: Δεν θα επηρεαστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο