ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση κεφαλαίου 660 εκατ. ευρώ με υπερκάλυψη και ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον
- 01/07/2026, 09:00
- SHARE
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε μια ταχεία διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης, αξιοποιώντας το έντονο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αντλώντας περίπου 660 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την ενίσχυση της μετοχικής βάσης του ομίλου και την περαιτέρω χρηματοδοτική του ευελιξία, σε μια περίοδο αυξημένων επενδυτικών ευκαιριών σε υποδομές και ενέργεια.
Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, καθώς το βιβλίο προσφορών καλύφθηκε μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, ενώ η υπερκάλυψη έφτασε περίπου τις έξι φορές σε λιγότερο από δύο ώρες. Η ισχυρή αυτή ανταπόκριση οδήγησε στην αύξηση του τελικού ποσού από τα αρχικά 500 εκατ. ευρώ στα 660 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τον όμιλο.
Τη συναλλαγή συντόνισαν ως global coordinators η Banco Santander, η Morgan Stanley και η Mediobanca, με τη συμμετοχή της Axia Ventures Group ως συνδιαχειριστή του βιβλίου προσφορών. Οι νέες μετοχές εκδόθηκαν με ονομαστική αξία 0,57 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 42,5 ευρώ ανά μετοχή.
Η κίνηση αυτή συνδέεται στενά με την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Moody’s και S&P Global Ratings. Η αναβάθμιση ενίσχυσε την εικόνα του ομίλου στις διεθνείς αγορές, προσελκύοντας νέο κύμα θεσμικών επενδυτών που αναγνώρισαν τις προοπτικές ανάπτυξης και σταθερότητας.
Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν αναμένεται να κατευθυνθούν στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και στην ενέργεια, χωρίς την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της συμμετοχής σε έργα ΣΔΙΤ, στην ανάπτυξη ενεργειακών επενδύσεων και στη χρηματοδότηση μεγάλων συμβάσεων, καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται για την ανάληψη νέων έργων υψηλής κεφαλαιακής απαίτησης.
Στον ενεργειακό τομέα, η στρατηγική επικεντρώνεται στη νέα φάση ανάπτυξης που διαμορφώνεται μετά τη συγχώνευση στην αγορά ενέργειας, καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης. Παράλληλα, στον τομέα των υποδομών, ο όμιλος διεκδικεί σημαντικά έργα όπως νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο, οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα και το νέο κυβερνητικό πάρκο στο πρώην ΠΥΡΚΑΛ, ενώ εξετάζει και μεγαλύτερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αττική μέσω πρότυπων προτάσεων.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 8,8 δισ. ευρώ, με σημαντικό ποσοστό να αφορά έργα ιδίων επενδύσεων και ιδιωτικών φορέων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των έργων βρίσκεται στην Ελλάδα. Η συνολική εικόνα υπογραμμίζει τη σταθερή παρουσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κρίσιμους τομείς υποδομών, από οδικά έργα και διαχείριση υδάτων έως μεγάλα ενεργειακά projects.
Στο οικονομικό σκέλος, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 992,6 εκατ. ευρώ, με οριακή αύξηση σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 32,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο τομέας των παραχωρήσεων συνέβαλε καθοριστικά, αντιπροσωπεύοντας το 65% της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, με ιδιαίτερη ενίσχυση από την ενοποίηση της Εγνατία Οδός ΑΕ.
Οι προοπτικές για τον όμιλο παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές, καθώς η αγορά υποδομών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει έργα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στοχεύει στην εξασφάλιση σημαντικού μεριδίου από αυτό το pipeline, ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητά της και τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επενδύσεων. Συνολικά, η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου επιβεβαιώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη προς τον όμιλο και σηματοδοτεί μια περίοδο επιτάχυνσης της αναπτυξιακής του πορείας.