Γέμισε διαδηλωτές πάλι η πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο (φωτό.)

Γέμισε διαδηλωτές πάλι η πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο (φωτό.)

Παρών ο Αμερικανός γερουσιαστής ΜακΚέιν που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγώνα τους - Η Ε.Ε. αναστέλλει την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας.

«Η Αμερική είναι μαζί σας», φώναξε σήμερα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν στο συγκεντρωμένο πλήθος των 200.000 περίπου διαδηλωτών που γέμισαν εκ νέου την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., αλλά να στραφεί προς τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία θα κάνει καλύτερη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα κάνει καλύτερη την Ουκρανία. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημά σας, το κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει την ίδια της την τύχη ελεύθερα και ανεξάρτητα. Και η τύχη που επιδιώκετε βρίσκεται στην Ευρώπη», είπε ο ΜαΚέιν στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές στην Μαϊντάν (όπως αποκαλείται η πλατεία της Ανεξαρτησίας), πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε μια απίστευτη εκδήλωση πατριωτισμού», έγραψε ο ΜακΚέιν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία στο καναβάτσο» της Ουκρανίας

Νωρίτερα σήμερα ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Ο ΜαΚέιν συζήτησε ακόμη την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά μελών του καθεστώτος Γιανουκόβιτς με την κόρη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού και πολιτικής αντιπάλου του προέδρου, τη Γιούλια Τιμοσένκο.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter πως η Ευρ. Ένωση αναστέλλει τις διαδικασίες για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία με το αιτιολογικό ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης του Κιέβου «στην πραγματικότητα είναι αβάσιμα».

Διαβάστε ακόμη: Η πολιτική αστάθεια των αναπτυσσόμενων αγορών

Ο κ. Φούλε ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας προϋποθέτουν την σαφή δέσμευση του Κιέβου ότι θα υπογράψει, αλλά έκτοτε η ουκρανική κυβέρνηση δεν απάντησε. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Φούλε, η διαδικασία αναστέλλεται.

«Τα λόγια και οι πράξεις του προέδρου και της κυβέρνησης σχετικά με την εμπορική συμφωνία απέχουν πολύ. Τα επιχειρήματά τους, ουσιαστικά, είναι αβάσιμα», έγραψε ο επίτροπος.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

1/9