Γεννηματά: Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ακόμα και χωρίς εμένα επικεφαλής

Γεννηματά: Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ακόμα και χωρίς εμένα επικεφαλής

Επαναφέρει την πρότασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την πρότασή της για συσπείρωση της Κεντροαριστεράς επανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Έχει έρθει η στιγμή, ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού τόξου, του σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας να ενωθεί και πάλι. Είναι κατακερματισμένος, είναι διάσπαρτος» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα και συμπλήρωσε: «Εγώ λοιπόν, προτείνω να βρεθούμε σε μία μεγάλη προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μία νέα διακήρυξη γι’ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Στη συνέχεια, να εκλεγεί επικεφαλής αυτής της παράταξης από τη βάση, από τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό τον χώρο. Θα κρατήσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητα των κομμάτων που συμμετέχουν και απαρτίζουν αυτή την παράταξη, και το κυριότερο είναι ότι σε όλη αυτή την πορεία θα ξεκινήσει η αυτοοργάνωση, θα δημιουργηθούν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα, που θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Γιατί αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι μία κίνηση βάσης, ακριβώς για να ξεπεράσουμε τις καχυποψίες».

Η κ. Γεννηματά, συνέχισε λέγοντας πως η συνδιάσκεψη, «θα αποφασίσει το όνομα αυτού του πράγματος και τα σύμβολα, είναι μέσα στην πρόταση που έχω καταθέσει. Η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη των κομμάτων, θα είναι σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών – με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει μία αναλογία συμμετοχής, χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία κάποιου για να μπορεί να καπελώσει τελικά τις εξελίξεις και να τις ελέγξει».

Για το δικό της ρόλο και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το εγχείρημα ανέφερε πως η ίδια δεν θεωρεί ότι αυτοδίκαια ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι και επικεφαλής αυτής της παράταξης. «Βεβαίως και θα μπορεί να είναι υποψήφιος άλλος από το ΠΑΣΟΚ…Έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την προεδρία το ΠΑΣΟΚ…Αν η βάση της παράταξης θεωρεί ότι κάποιο άλλο πρόσωπο είναι ικανό να ενώσει αυτό τον χώρο και να τον προχωρήσει παραπέρα και τον επιλέξει, θα είναι σεβαστή αυτή η απόφαση».

Για τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο τους είπε πως “με τον κ. Σημίτη συνομιλώ συχνά και αλίμονο αν δεν συνομιλούμε μεταξύ μας…” Για τον Γιώργο Παπανδρέου και γιατί δεν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως «ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών, όταν υπήρξαν οι σχετικές συζητήσεις. Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα, είναι μία διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ – και όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους».