Γεννηματά: Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις με τα εθνικά θέματα

Γεννηματά: Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις με τα εθνικά θέματα
Κόσμος παρακολουθεί ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σε αίθουσα του Grand Hotel Εγνατία, κατά την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Αλεξανδρούπολη.

Μήνυμα στην κυβέρνηση σε σχέση με τα εθνικά θέματα, έστειλε χθες από την Αλεξανδρούπολη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία πραγματοποίησε ομιλία σε ξενοδοχείο της πόλης. «Όχι άλλα παιχνίδια και μεθοδεύσεις με τα εθνικά θέματα. Καμία διαπραγμάτευση. Κάθε φορά που διαπραγματεύονται μονάχα βάρη έρχονται στις πλάτες του ελληνικού λαού. Καμία δέσμευση δεν πρέπει ν’ αναλάβουν για τα εθνικά ζητήματα στο τέλος της θητείας τους. Δεν τους εμπιστευόμαστε ούτε εμείς, ούτε ο ελληνικός λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, για «τυχοδιωκτική πολιτική στο πρώτο εξάμηνο του 2015», που όπως είπε, «οδήγησε στα πρόθυρα του Grexit, που βύθισε την οικονομία και οδήγησε μια ανάσα πριν από την άτακτη χρεοκοπία».

Σκιαγραφώντας την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα η κ. Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων:

-Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου», δίχασε τον ελληνικό λαό, προκάλεσε πλήγμα στη Δημοκρατία, στον κοινοβουλευτισμό, καθώς «κόμματα διαλύθηκαν μέσα σε μία μέρα για να βρεθούν οι πρόθυμοι των Πρεσπών…. Παραχώρησε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, δηλαδή κράτησε ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού…». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «προκάλεσε νέο διχασμό», αρνούμενος να κάνει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις για τη Συμφωνία, για τη διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής, επιλέγοντας «να αξιοποιήσει μονάχα για μικροπολιτικά παιχνίδια ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».

-«Ανοίγουν ανύπαρκτα ζητήματα με την Τουρκία… Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σπεύδει αυτοβούλως να αναγνωρίσει δικαιώματα της Τουρκίας στα μεγάλα ενεργειακά θέματα στην περιοχή…».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό σε απόγνωση, σε παραλήρημα μπροστά στην ήττα… βαρίδι για την Αριστερά και για τη χώρα». «Για να κρατήσει την καρέκλα του, τα παρέδωσε όλα στους δανειστές. Υποχώρησε σε όσα του ζήτησαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης… Έχει φτιάξει στην πραγματικότητα μαζί με την καραμανλική συνιστώσα, που τον κρατά ακόμα στην εξουσία, τη νέα Δεξιά…» υποστήριξε. «Περίπου 200 δισ. ευρώ είναι η ζημιά στην ελληνική οικονομία. Είκοσι δισ. ευρώ χάθηκαν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την οποία δόθηκαν οι τράπεζες σε ξένα χέρια κι ακόμα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη καρκινοβατεί. Οι φόροι γονατίζουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η χώρα συνεχίζει να δανείζεται πολύ ακριβά…», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής και που περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Ελλάδα» και ειδικότερα «για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την κατώτατη σύνταξη, τις προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ, τη μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή και κίνητρα για συνενώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την καινοτομία».

Δριμεία κριτική άσκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ. «Είναι ξεκάθαρο πως λύση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή της Δεξιάς… Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ουσιαστική πρόταση για το πώς η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα. Απλώς περιμένει να ολοκληρώσει όλες αυτές τις συμφωνίες υποταγής ο ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθει να καθίσει πάνω σ’ αυτές και να συνεχίσει να τις διαχειρίζεται χωρίς καμία αλλαγή… Δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ οι σωτήρες απέναντι στα δεινά που προκαλεί στον τόπο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολύ απλά παραμένουν απλώς οι ίδιοι άνθρωποι που βάφτισαν επανίδρυση τη διάλυση του κράτους, που αποσάθρωσαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν με την εκτόξευση του χρέους και του ελλείμματος και τη βύθιση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στην κρίση και στα μνημόνια… Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος», τόνισε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε και τα τέσσερα σημεία που διαφοροποιούν το ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όπως σημείωσε:

-Ευρωεκλογές: Χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις ευρωεκλογές που «δεν είναι δημοψήφισμα. Είναι ευρωεκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης, που πρέπει να χτυπήσουμε και να βάλουμε φρένο στον λαϊκισμό και την Ακροδεξιά».

-Ανάπτυξη: «Το κλειδί για να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο είναι να βάλουμε μπροστά την ανάπτυξη. Όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα στον τομέα αυτό, ούτε να προχωρήσουμε και ν’ αφεθούμε στην ασυδοσία της αγορά που πρεσβεύει η ΝΔ…».

-Δημόσιος Τομέας: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα λάφυρο. Η ΝΔ αντιμετωπίζει το δημόσιο ως εχθρό… Εμείς θέλουμε ένα κράτος στρατηγείο, μικρό με ελεγκτικούς μηχανισμούς, με μεταφορά των περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης… και φυσικά δημόσιες επενδύσεις».

-Εθνικός πλούτος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία στους δανειστές για 99 χρόνια και τώρα δεσμεύονται για την άμεση εκποίηση του νερού, της ΔΕΗ και των αστικών συγκοινωνιών. Η Ν.Δ. απόλυτα συμφωνεί με αυτές τις απόψεις. Εμείς διαφωνούμε απόλυτα…».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στις περιφερειακές εκλογές. «Για να μπορέσει να γίνει πράξη το σχέδιό μας χρειαζόμαστε πριν απ’ όλα συνεργασία με άξιους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Α΄ και στον Β΄ βαθμό. Μετά και το νόμο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάλυσης της Αυτοδιοίκησης. Να βρεθούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες όμηροι τοπικών συμφερόντων και οργανωμένων μειονοτήτων. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να προκύψουν άνθρωποι απ’ αυτές τις εκλογές με εμπειρία, με γνώση, με σχέδιο, με όραμα, αξιόπιστοι, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλο αυτό τον σχεδιασμό, για την ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια προσπάθεια στην ΠΑΜΘ είναι ο συνδυασμός, “Περιφέρεια σε Δράση” με επικεφαλής τον Κώστα Σιμιτζή» ανέφερε.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία εκλογών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του στις εκλογές και η ψήφος του θα είναι ψήφος αλλαγής και για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ