ΓΕΝΟΠ: «Δεν θα προκύψουν μπλακ-άουτ από την απεργία»

ΓΕΝΟΠ: «Δεν θα προκύψουν μπλακ-άουτ από την απεργία»

Το συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΗ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την επιστράτευση – Προειδοποίηση του Διαχειριστή του ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος.

«Τη θεωρούμε απαράδεκτη, την πολιτική επιστράτευση, διότι δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα που είναι η απεργία. Τώρα το γιατί “διαρρέει” η κυβέρνηση αυτό το πράγμα –μπορεί να προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ– δεν το ξέρουμε, μπορεί να το εννοεί κιόλας. Αυτό θα το δούμε αύριο το πρωί» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Αντώνης Αναγνώστου.

Υποστήριξε ότι με βάση τη ζήτηση που υπάρχει για ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα υπάρξει κίνδυνος για μπλακ-άουτ.

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Αυτές θα υλοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι ο κόσμος της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί και εξ αυτού θα κριθεί αν και πόσο θα έχουμε πρόβλημα στο σύστημα. Αν και αυτή τη στιγμή, με την ζήτηση που υπάρχει στο σύστημα, μπορεί να γίνει διαχείριση και από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες και από τις εισαγωγές και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή το άθροισμα των ανωτέρω περιπτώσεων, ουσιαστικά καλύπτουν τη ζήτηση τον μήνα Ιούλιο».

Προειδοποίηση του Διαχειριστή του ΔΕΔΔΗΕ
Για την πιθανότητα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από αύριο, Πέμπτη, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, προειδοποιεί ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), δίνοντας παράλληλα συμβουλές προς τους καταναλωτές.

Οι διακοπές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «το συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κ.λπ.), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κ.λπ.)».

Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά.

Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμη προς τους καταναλωτές τα εξής:

– Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

– Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

– Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

– Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τον Αλ. Τσίπρα που πρότεινε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος, που απαιτεί την υπογραφή 120 βουλευτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται ο κ. Τσίπρας ότι συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις», και ότι προσπαθεί να καταστήσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες. Το θέμα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ επιχειρεί να το μετατρέψει σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης, έχει καταβάλει και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της ενδυνάμωσης της ΔΕΗ, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ελλήνων καταναλωτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα. Να μην καταφύγουν σε ακραίες αποφάσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην ελληνική παραγωγή, τον τουρισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνολικά στους Έλληνες πολίτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σκληρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Δημοψήφισμα για το «ριφιφί» της ΔΕΗ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Επιστράτευση κατά black out

 Τσίπρας: «Εθνικό έγκλημα το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ»

Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας