Γερμανία: Με περικοπές στις δαπάνες για το κλίμα η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024

Γερμανία: Με περικοπές στις δαπάνες για το κλίμα η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024
epa10444282 German Chancellor Olaf Scholz makes a statement during his visit at the BioNTech production facilities in Marburg, Germany, 02 February 2023. The Marburg plant is considered one of the largest mRNA vaccine production facilities in Europe. EPA/RONALD WITTEK Photo: pixabay.com
Η κυβέρνηση αναμένεται να εξοικονομήσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ στον βασικό προϋπολογισμό της, δήλωσε ο Σολτς.

Τη συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπιμού στη Γερμανία για τον προϋπολογισμό του 2024 ανακοίνωσε την Τετάρη ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, μετά από εβδομάδες συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων για το θέμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εξοικονομήσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ στον βασικό προϋπολογισμό της, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Η Γερμανία θα περικόψει επίσης τις δαπάνες από το ταμείο της για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της Ουκρανίας, και θα διατηρήσει το «φρένο» χρέους, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 2009.

Το CNBC υπενθυμίζει πως το «φρένο» περιορίζει το ύψος του δημόσιου χρέους και περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Μπορεί να ανασταλεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία του Covid-19.

Οι δημοσιονομικές εντάσεις ξέσπασαν τον Νοέμβριο, αφού το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφέρει στον τρέχοντα προϋπολογισμό της το αχρησιμοποίητο χρέος έκτακτης ανάγκης που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν παράνομα.

Αυτό άνοιξε μια «τρύπα» ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2024, αναγκάζοντας τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να επανεκτιμήσουν τα σχέδιά τους και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του «φρένου» χρέους.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό πρέπει τώρα να συζητηθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, προτού περάσει προς εξέταση από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το συμβούλιο Bundesrat, που εκπροσωπεί τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Για την παράταση της διαδικασίας θα υπάρξει προσωρινός προϋπολογισμός, ο οποίος θα επιτρέψει την κάλυψη ζωτικών διοικητικών και νομικών δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com