Γερμανία: Στο «παρά ένα» απεφεύχθη δημοσιονομική κρίση – Συμφωνία για άρση του αδιεξόδου  

Γερμανία: Στο «παρά ένα» απεφεύχθη δημοσιονομική κρίση – Συμφωνία για άρση του αδιεξόδου  
Η κυβέρνηση Scholzz επεδίωκε να καλύψει πριν από το τέλος της χρονιάς μια δημοσιονομική τρύπα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ 

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συμφώνησε σε ένα προϋπολογισμό για το 2024, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει από μια απόφαση της δικαιοσύνης, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της αργότερα σήμερα, είπαν οι πηγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, ενώ η κυβέρνηση επεδίωκε να καλύψει πριν από το τέλος της χρονιάς μια δημοσιονομική τρύπα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει στις 15 Νοεμβρίου αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επαναδιαθέσει στο ταμείο της για το κλίμα 60 δισεκ. ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας.

Η απόφαση ανάγκασε την κυβέρνηση του Σολτς να αναστείλει στον προϋπολογισμό του 2023 το θεσμοθετημένο από το σύνταγμα «φρένο χρέους» και να επανεξετάσει τα σχέδιά της για το 2024 καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διαπίστωνε ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 17 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 450 δισεκατομμύρια.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λίντνερ των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επέμενε να επιβληθεί το φρένο χρέους το 2024, το οποίο περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας στο 0,35% του ΑΕΠ.

Όμως ο Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων ήθελαν να ανασταλεί και πάλι για το 2024 το φρένο χρέους, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: