Γερμανία: Ο ηγέτης της CDU αρνείται να αποκλείσει εντελώς τη συνεργασία με την ακροδεξιά AfD

Γερμανία: Ο ηγέτης της CDU αρνείται να αποκλείσει εντελώς τη συνεργασία με την ακροδεξιά AfD
epa08016275 A man passes by the CDU logo during the Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) in Leipzig, Germany, 22 November 2019. CDU Party Congress takes place from 22 to 23 November 2019. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γερμανοί πολιτικοί τονίζουν πως υπάρχει περίπτωση συμμαχίας ή συνεργασίας CDU και AfD.

Ο ηγέτης του κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU, δεξιά) δήλωσε χθες Κυριακή πως δεν συμφωνεί με την άποψη πως πρέπει να απαγορευτεί οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD, άκρα δεξιά), όπως εισηγούνται στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

«Οι απαγορεύσεις κομμάτων ουδέποτε επέλυσαν πολιτικά προβλήματα», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αν και ο κ. Μερτς επαναβεβαίωσε πως η Ένωση δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με την AfD, πρόσθεσε πως αυτό αφορά τα «νομοθετικά σώματα» και «τους κυβερνητικούς συνασπισμούς».

Ο Μάρκο Βάντερβιτς, στέλεχος του CDU, τόνιζε προ ημερών πως η παράταξή του δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με την AfD, η δημοτικότητα της οποίας ανεβαίνει σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εξέλιξη που έχει θορυβήσει πολιτικούς και ειδικούς.

Αν και η AfD παρέμενε για χρόνια στο περιθώριο της γερμανικής πολιτικής, τελευταία γίνεται ολοένα εντονότερος διάλογος στη Γερμανία για την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Το AfD, κόμμα με αντιμεταναστευτικό λόγο, συγκέντρωσε το 22% των προθέσεων ψήφου σε πρόσφατη δημοσκόπηση σε εθνική κλίμακα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Άλλη έρευνα, του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου, υπέδειξε πως το 57% του δείγματος θεωρεί ακριβή την περιγραφή «ακροδεξιό» για το κόμμα AfD.

Σε εσωτερικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γερμανοί πολιτικοί τονίζουν πως υπάρχει περίπτωση συμμαχίας ή συνεργασίας μαζί του. Το κόμμα, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια, προκαλεί αμηχανία σε πολλούς, καθώς θυμίζει το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

Πάντως ο κ. Μερτς είπε χθες, αναφερόμενος στα σχόλια του κ. Βάντερβιτς περί απαγόρευσης κάθε συνεργασίας, πως αυτή είναι «προσωπική άποψη [μέλους] της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, την οποία δεν μοιραζόμαστε». Πρόσθεσε πως τα μέλη του AfD εξελέγησαν δημοκρατικά και «πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό. Και φυσικά, στις τοπικές εκλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να διαμορφώσουμε την πόλη, το κρατίδιο (…) μαζί».

Ερωτηθείς τι προσφέρει στους πολίτες η AfD που δεν τους δίνει η CDU, ο κ. Μερτς απάντησε «δεν συγκρινόμαστε με την AfD», προσθέτοντας «είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στο γερμανικό κοινοβούλιο», άρα «είμαστε η εναλλακτική σε αυτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας χαρακτήρισε την AfD φερόμενο ως ακροδεξιό εξτρεμιστικό κόμμα τον Μάρτιο του 2021, κάτι που επιβεβαίωσε γερμανικό διοικητικό δικαστήριο τον Μάρτιο του 2022. Η AfD άσκησε έφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: