Γερμανία: Προϋπολογισμό 481 δισ. ευρώ με ρεκόρ επενδύσεων και χωρίς άρση του «φρένου χρέους» παρουσίασε ο Σολτς

Γερμανία: Προϋπολογισμό 481 δισ. ευρώ με ρεκόρ επενδύσεων και χωρίς άρση του «φρένου χρέους» παρουσίασε ο Σολτς
epa10444282 German Chancellor Olaf Scholz makes a statement during his visit at the BioNTech production facilities in Marburg, Germany, 02 February 2023. The Marburg plant is considered one of the largest mRNA vaccine production facilities in Europe. EPA/RONALD WITTEK Photo: pixabay.com
Η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,5% για το 2025 και η οικονομική παραγωγή, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Χάμπεκ, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για προϋπολογισμό 481 δισεκατομμυρίων ευρώ, με «ρεκόρ επενδύσεων», ελαφρύνσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων για τους πολίτες και χωρίς άρση τελικά του «φρένου χρέους», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα την επί της αρχής συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025. Η συμφωνία η επετεύχθη τα ξημερώματα, έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, οι οποίες κόστισαν και στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πραγματοποίησαν 23 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 80 ωρών στην καγκελαρία προκειμένου να καταλήξουν στην σημερινή συμφωνία. «Αυτός ο προϋπολογισμός περιέχει ρεκόρ επενδύσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις περίπου στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2024 το αντίστοιχο ποσό είναι 53 δισεκατομμύρια», τόνισε ο κ. Σολτς, απαντώντας στην κριτική ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δανεισμός της κυβέρνησης θα ανέλθει σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,5% για το 2025 και η οικονομική παραγωγή, σημείωσε ο κ. Χάμπεκ, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις για συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται και για τις υπερωρίες των εργαζομένων, μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας και βελτίωση των επιλογών απόσβεσης για τις εταιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται, όπως αναμενόταν, στην άμυνα, με το ΝΑΤΟϊκό όριο του 2% να επιτυγχάνεται το 2025. Το υπουργείο ‘Αμυνας θα λάβει μάλιστα σταδιακή αύξηση των πόρων του έως τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, ακόμη και αν στο μεταξύ έχει εξαντληθεί το ειδικό ταμείο για την άμυνα. Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται φέτος στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται και μέτρα προσέλκυσης νέου προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν κάνουμε πάντα τα πράγματα εύκολα για τους εαυτούς μας, παλεύουμε σκληρά και αναζητούμε συμβιβασμούς – μερικές φορές για μισή νύχτα, μερικές φορές για όλη τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων και πρόσθεσε: «Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, να εκνευριστείς, να τα παρατήσεις ή να ξεφύγεις από την ευθύνη».

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Ιουλίου και να τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: