UBS: «Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα – Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και μείωση του χρέους

UBS: «Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα – Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και μείωση του χρέους
ZRICH, SWITZERLAND - NOVEMBER 13: The UBS logo the investment bank, and financial services founded and based in Switzerland and the largest Swiss banking institution and largest private bank in the world, captured on November 13, 2023, in Zrich, Switzerland. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Όσα αναφέρει σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής Εμμανουήλ Καρίμαλης.

Η UBS προβλέπει ανάπτυξη 3% κατά μέσο όρο για τα επόμενα δύο χρόνια και μείωση του χρέους στο 159% του ΑΕΠ φέτος, 152% το 2024 και 144% το 2025.

Παράλληλα, οι αναλυτές της  δηλώνουν bullish για τα ελληνικά ομόλογα, μετά και την αναβάθμισή τους στην επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου και του S&P τον Οκτώβριο,

Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον επιλέξιμα για ένταξη στον δείκτη, Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, όπως σε άλλους δείκτες μόνο για τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση.

«Αυτό είναι σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές συγκροτούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους από διεθνείς δείκτης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου», αναφέρει ο αναλυτής της UBS, Εμανουήλ Καρίμαλης. Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 1% του Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως προβλέπει ο οίκος, ο δείκτης χρέους προβλέπεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025. Αυτό θα αντιπροσώπευε μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες από το μέγιστο του 205% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η πτωτική τάση του λόγου του χρέους υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η UBS αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει εκείνη των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης κατά τα επόμενα δύο χρόνια, με μέσο όρο 3% ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζεται από:

  1. Την αναμενόμενη ανάκαμψη των εισροών κεφαλαίων ανάκαμψης με περίπου 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι περίπου 1,6% του ΑΕΠ το 2023, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 35,95 δισ. ευρώ και το REPowerEU σχέδιο για τα κεφάλαια,
  2. Τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών (συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και χαμηλός πληθωρισμός, με τον εθνικό ΔΤΚ να θεωρείται ότι υποχώρησε στο 3% ετησίως τον Νοέμβριο και
  3. Μια καλύτερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

Η Τράπεζα αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα έχει πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 2,1% το 2024 και το 2,5% το 2025.

«Κατά την άποψή μας, οι προσπάθειες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τον προϋπολογισμό του 2024, μέσω του περιορισμού της αποφυγής του ΦΠΑ και την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών είναι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να βοηθήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δυναμική», σημειώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: