Γερμανικά αντίποινα στη Ρωσία: Το Βερολίνο δεν έδωσε άδεια να προσγειωθούν σε γερμανικό έδαφος πτήσεις ρωσικών εταιριών

Γερμανικά αντίποινα στη Ρωσία: Το Βερολίνο δεν έδωσε άδεια να προσγειωθούν σε γερμανικό έδαφος πτήσεις ρωσικών εταιριών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Mετά την άρνηση της Μόσχας να εγκρίνει πτήσεις της Lufthansa.

Η Γερμανία ανέστειλε την άφιξη πτήσεων ρωσικών εταιρειών στο έδαφός της, σε απάντηση επειδή οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν άδεια σε πτήσεις της Lufthansa προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας «δεν ενέκρινε εγκαίρως» δύο πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα το πρωί και για τον λόγο αυτόν, το βράδυ της Τρίτης, ματαιώθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με βάση την αρχή της «ανταποδοτικότητας», η Γερμανία με τη σειρά της δεν έδωσε έγκριση για πτήσεις ρωσικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια της Aeroflot και της S7. «Μόλις χορηγηθούν οι άδειες για τις πτήσεις της Lufthansa θα δοθούν οι εγκρίσεις και για τις πτήσεις των ρωσικών εταιρειών», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Lufthansa πάντως αναμένει ότι «οι υπόλοιπες πτήσεις (σ.σ. που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο) με προορισμό τη Ρωσία θα εγκριθούν γρήγορα».

Ούτε το υπουργείο, ούτε η εταιρεία ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα δεν ενέκρινε τα σχέδια πτήσης.

Την περασμένη εβδομάδα ακυρώθηκαν δύο πτήσεις της Air France και μία της αυστριακής Austrian Airlines, θυγατρικής της Lufthansa, επειδή η Ρωσία δεν ενέκρινε την αλλαγή στα σχέδια πτήσης, που είχε ως στόχο να αποφύγουν τα αεροπλάνα τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παρακάμπτουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο μετά την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, όπου συνελήφθησαν δύο από τους επιβάτες του, ένας αντιφρονών δημοσιογράφος και η σύντροφός του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε δηλώσει ότι η ακύρωση των πτήσεων της Air France οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο σε «τεχνικά θέματα».

Οι πτήσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας «έχουν άδεια να χρησιμοποιούν καθορισμένους αεροδιαδρόμους. Αν μια εταιρεία θέλει να αλλάξει αυτήν την πορεία πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Eurocontrol, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ