Γερουσία: «Πράσινο» φως στο πακέτο βοήθειας 1,9 τρισ. δολαρίων του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Γερουσία: «Πράσινο» φως στο πακέτο βοήθειας 1,9 τρισ. δολαρίων του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού
epa08724411 The United States Supreme Court is seen before dawn in Washington, DC, USA, 06 October 2020. The Supreme Court has begun its annual term with only eight justices following the death of late Justice Ruth Bader Ginsburg in September. Senate confirmation hearings for President Trump's nominee to replace Ginsburg, Judge Amy Coney Barrett, are scheduled to take place next week. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (τοπική ώρα) ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Ήταν «ένα τεράστιο πρώτο βήμα» προς την έγκριση ενός περιεκτικού νομοσχεδίου βοήθειας για τον κορωνοϊό, το οποίο ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει στην κορυφή της νομοθετικής ατζέντας του, δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα τριών προηγούμενων ψηφοφοριών που είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικανοί. Οι τελευταίοι είχαν χρησιμοποιήσει τη μάχη για τη βοήθεια λόγω κορωνοϊού προκειμένου να εκφράσουν υποστήριξη για τον αγωγό Keystone XL από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον οποίο έχει μπλοκάρει ο Μπάιντεν και για την υδραυλική ρωγμάτωση για την εξόρυξη υπόγειου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανατράπηκε επίσης τροπολογία των Ρεπουμπλικανών που απαγόρευε τη βοήθεια για τον κορωνοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ήταν η πρώτη φορά που η Χάρις, υπό τον ρόλο της ως προέδρου της Γερουσίας, έριξε την αποφασιστική ψήφο μετά την ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Προτού τελειώσει τη δουλειά της, η Γερουσία ενέκρινε σειρά τροπολογιών για το περίγραμμα του προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προχθές, Τετάρτη. Ως αποτέλεσμα, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει και πάλι τώρα για να δεχθεί τις αλλαγές της Γερουσίας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα. Για παράδειγμα, η Γερουσία προσέθεσε ένα μέτρο που καλεί για αυξημένη χρηματοδότηση αγροτικών νοσοκομείων οι πόροι των οποίων πιέζονται από την πανδημία. Όμως καθώς περνούσαν οι ώρες και δεκάδες τροπολογίες προτείνονταν, οι εξαντλημένοι γερουσιαστές πέρασαν τη νύχτα κυρίως απορρίπτοντας ιδέες των Ρεπουμπλικανών όπως το να τερματιστεί όλη η εξωτερική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και να απαγορευθεί στο Κογκρέσο να διευρύνει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πέρα από τους υφιστάμενους εννέα δικαστές.