Για αυτοδυναμία και… «τραγωδία» ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η BoFA

Για αυτοδυναμία και… «τραγωδία» ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η BoFA
Photo:

Δύσκολα εκτιμά η τράπεζα πως θα βρεθεί κοινό σημείο επαφής του κόμματος με τις αγορές εάν έλθει στην εξουσία.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης που είχαν στελέχη της Bank of America/Merill Lynch με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό στο Λονδίνο, περιλαμβάνει το εσωτερικό σημείωμα που έστειλε η τράπεζα στους πελάτες της.

Όπως αναφέρει η BoA, οι βουλευτές προβλέπουν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ενώ φέρεται να παραδέχτηκαν ότι είναι πιθανή μια ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ ή/και Το Ποτάμι.

Ο οίκος χαρακτηρίζει από την πλευρά του «τραγωδία» το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι αναμένει υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες. Όπως υπογραμμίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Τρόικα αλλά και του τρέχοντος προγράμματος. «Ακόμη και αν βρεθεί κοινό σημείο επαφής, μπορεί να χρειαστεί ολόκληρο το 2015» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η BofA τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετακύληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς.

Η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει «παράδειγμα» προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ακολουθούν εντός του 2015 εκλογές στην Ισπανία στις οποίες προηγείται το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos.

Τονίζει ότι οι παρεβρισκόμενοι πελάτες της υποστήριξαν «ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος».

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο που διατυπώνεται από ξένη επενδυτική τράπεζα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει εν πολλοίς το κλίμα που επικρατεί από χθες το βράδυ μεταξύ των 35 επενδυτών που παραβρέθηκαν στην κλειστή παρουσίαση. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σημειώνουν ότι το report της Bank of America αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις θέσεις που ανέπτυξε το κόμμα.