Για απάτη δισεκατομμυρίου διώκονται εταιρείες κρυπτονομισμάτων – Η σύνδεση με τον Sam Bankman-Fried

Για απάτη δισεκατομμυρίου διώκονται εταιρείες κρυπτονομισμάτων – Η σύνδεση με τον Sam Bankman-Fried
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μήνυση κατά των Gemini, Genesis Global Capital και DCG κατέθεσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης (NYAG) Letitia James μήνυσε την Πέμπτη τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων Gemini Trust Co. (Gemini), της εμπορικής εταιρείας Genesis Global Capital και του όμιλου Digital Currency Group (DCG) για φερόμενη «εξαπάτηση» των επενδυτών ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η εξέλιξη υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση του κλάδου.

Στόχος της NYAG είναι να αποκλειστούν οι Gemini, Genesis και DCG από τον κλάδο χρηματοοικονομικών επενδύσεων στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα η μήνυση υποστηρίζει ότι η Gemini γνώριζε ότι τα δάνεια της Genesis δεν ήταν εξασφαλισμένα και κάποια στιγμή ήταν πολύ συγκεντρωμένα σε μια οντότητα, την εμπορική εταιρεία Alameda του Bankman-Fried, αλλά δεν αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες στους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγόρησε επίσης τη Genesis, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Σοϊτσίρο Μόρο καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της DCG Μπάρι Σίλμπερτ για εξαπάτηση επενδυτών και του κοινού, προσπαθώντας να αποκρύψει ζημίες άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τις οποίες επωμίστηκαν οι επενδυτές.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η Genesis δάνειζε τα ποσά της εταιρείας σε θεσμικούς, αποδίδοντας το επιτόκιο στους αρχικούς δανειστές, τους πελάτες του ανταλλακτηρίου. Όμως, λίγο μετά τη χρεοκοπία της FTX, η Gemini σταμάτησε την απόδοση των επιτοκίων, καθώς και η Genesis Global Capital σταμάτησε να αποδίδει τα ποσά.

Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκεται ένα πρόγραμμα που η Gemini έτρεξε σε συνεργασία με την Genesis, το οποίο ονομάστηκε “Gemini Earn“. Το πρόγραμμα επέτρεπε στους πελάτες να δανείζουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, όπως bitcoin, στη Genesis.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Gemini είχε διαφημίσει το πρόγραμμα ως “επένδυση χαμηλού κινδύνου“, ακόμη και όταν οι εσωτερικές της αναλύσεις είχαν διαπιστώσει ότι η Genesis βρισκόταν σε επικίνδυνη οικονομική βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: