Πώς επηρεάζονται οι παγκόσμιες αγορές από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Πώς επηρεάζονται οι παγκόσμιες αγορές από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας
epa10915461 Smoke rises following an Israeli air strike in northern Gaza City, 12 October 2023. More than 1,400 Palestinians have been killed and over 6,000 others injured, according to the Palestinian Ministry of Health, after Israel started bombing the Palestinian enclave in response to attacks carried out by the Islamist movement Hamas on Israel from the Gaza Strip on 07 October. More than 4,000 people, including 1,500 militants from Hamas, have been killed and thousands injured in Gaza and Israel since 07 October, according to Israeli military sources and Palestinian officials. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδεχόμενο ενός σοκ στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μια κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Γάζας σε ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα ένα σοκ στην παγκόσμια ανάπτυξη και να σταματήσει τις αποπληθωριστικές τάσεις. Η αντίδραση της αγοράς είναι μέτρια μέχρι στιγμής, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το ενδεχόμενο να εμπλακεί περισσότερο το Ιράν και οι ΗΠΑ – ως αντίδραση – να αυξήσουν τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στην απίθανη περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες στείλουν στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, αναμένεται άλμα των τιμών του πετρελαίου κατά 20 δολάρια, μπορεί και περισσότερο. Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα πάνω από 2% σε πάνω από 92 δολάρια την Τετάρτη και ανέβηκε 7,5% την περασμένη εβδομάδα.

Εντωμεταξύ, η έξαρση του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει και οι αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Μια άνοδος του πετρελαίου, το οποίο έφτασε για λίγο τα 139 δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, θα μπορούσε να σταματήσει την καθοδική κίνηση του πληθωρισμού. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 45% την περασμένη εβδομάδα – ακόμα ένα ανησυχητικό σημάδι. Οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις της αγοράς για τις προσδοκίες πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τους στόχους του 2%.

Περαιτέρω προβλήματα για τους επενδυτές ομολόγων είναι πιθανά. Ο συνολικός δείκτης ομολόγων S&P U.S., ένας δείκτης για το πώς αποδίδουν τα κρατικά ομόλογα και το εταιρικό χρέος, βρίσκεται 14% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενίσχυσε το δολάριο, ωθώντας το προς τα 150 γεν, και το ελβετικό φράγκο, το οποίο την Παρασκευή σημείωσε την καλύτερη ημέρα του έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο. Το δολάριο όμως μπορεί να μην είναι μονόδρομος αν το υψηλό πετρέλαιο και ο πληθωρισμός προκαλέσουν ύφεση στις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε παγκόσμια τάση μείωσης του κινδύνου θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το γεν, καθώς οι Ιάπωνες επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους στην πατρίδα τους.

Παράλληλα, το νόμισμα, τα ομόλογα και οι μετοχές του Ισραήλ έχουν δεχθεί πλήγμα, όπως και εκείνα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ και σε μικρότερο βαθμό της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας είναι ένα ακόμη γεγονός που επιδεινώνει το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές. Οι περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές αποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις εντάσεις προς το παρόν. Η Morgan Stanley μέχρι στιγμής δεν αναμένει μετάδοση της κρίσης.

Αλλά μια περιφερειακή κλιμάκωση θα μπορούσε εύκολα να ωθήσει το πετρέλαιο να κάνει άλμα 20%, πλήττοντας δεκάδες ήδη εξαθλιωμένες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο.

Στο χώρο της τεχνολογίας, ο δείκτης των παγκόσμιων τεχνολογικών μετοχών της MSCI κινήθηκε αντίστροφα προς τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε το πετρέλαιο, τροφοδοτώντας τους φόβους για τον πληθωρισμό που αποτυπώθηκαν από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά, εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξηθούν για να περιορίσουν τις πληθωριστικές επιπτώσεις της τελευταίας σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Reuters