Για κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, γράφει ο Κώστας Σημίτης

Για κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, γράφει ο Κώστας Σημίτης

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ότι η μη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Φόβους ότι λόγω της μη βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να ζητηθεί να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

«Στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα υπερβολική. Ζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το σενάριο της Ιφιγένειας, η Ελλάδα να θυσιαστεί για να επανέλθει “ούριος άνεμος” στην Ευρωζώνη, παραμένει πιθανό. Ιδίως γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με διάφορους τρόπους την Ελλάδα ως και τις αρχές του 2013. Το ύψος των πόρων και εγγυήσεων που διατέθηκαν φτάνει τα 340 δισ. περίπου. Είναι μια πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότηση», επισημαίνει, και προσθέτει: «Πραγματοποιήθηκε όμως με τρόπο που προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Τόσο το Ινστιτούτο Bruegel όσο και το ΔΝΤ επισήμαναν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές δεν είχαν μελετηθεί ικανοποιητικά. Πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να απαλλαγεί το ταχύτερο από την παρουσία των επιτηρητών της Ένωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: «Δεν είμαι “φαγώσιμος”»

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, αφού αναφέρεται στα θετικά που θα προκύψουν από την τραπεζική ένωση που έχει αποφασιστεί, υπογραμμίζει πως «κύριες επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση βιώσιμων και διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών».

Ο κ. Προβόπουλος, τονίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια προσαρμογής και προσθέτει ότι «προϋπόθεση για να επαληθευθούν οι θετικές προσδοκίες είναι ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Alpha Bank Ιωάννης Κωστόπουλος, εκτιμά ότι το 2014 θα είναι καλή χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και σημειώνει πως «καθώς θα ομαλοποιείται η ελληνική οικονομία το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης και οι τράπεζες θα επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας… Από τις αρχές του 2015 αναμένεται να σταματήσουν να αυξάνονται τα καθυστερημένα δάνεια…».

Με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο κ. Κωστόπουλος αναφέρει πως η διαφύλαξη συνθηκών πολιτικής σταθερότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσουμε να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών των Ελλήνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας