Για ποιό λόγο η Apple μάζεψε 203 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά;

Για ποιό λόγο η Apple μάζεψε 203 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά;
Photo:

Ποιός ο λόγος που η  εταιρεία του Τιμ Κουκ έγινε η πρώτη επιχείρηση που ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια σε  αποθέματα σε μετρητά;

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple την προηγούμενη εβδομάδα δεν ικανοποίησε τις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των επενδυτών. Παρά τα «έσοδα ρεκόρ», η εταιρεία είδε τις μετοχές της να υποχωρούν και βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά να χάνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν κάποιος πιστεύει, πάντως, πως η Apple θα ανησυχούσε από αυτή την αντίδραση μάλλον θα πρέπει να το σκεφτεί ξανά. Πώς να συμβεί άλλωστε κάτι τέτοιο όταν στα ταμεία της βρίσκονται πια 203 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 200 δισεκατομμυρίων σε μετρητά. Και αυτό χάρις στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρευσαν στο ταμείο της το τελευταίο τρίμηνο, τα οποία προστέθηκαν στα 193,5 δισεκατομμύρια που υπήρχαν εκεί στο τέλος Απριλίου.

Τα χρήματα είναι τόσα πολλά που η Apple θα μπορούσε να αγοράσει μόνο με αυτά ολόκληρες εταιρείες, όπως η Coca Cola, η Disney ή την Uber και την Tesla μαζί.

Πάντως, μια αγορά τόσο μεγάλου μεγέθους δεν είναι κάτι που συνηθίζει η Apple. Η πιο σημαντική από τις επενδύσεις της, το προηγούμενο διάστημα, ήταν η εξαγορά της Beats Electronics, πριν ένα χρόνο, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια εξαγορά από την οποία προέκυψε το Apple Music.

Για ποιο λόγο, όμως, μαζεύει τόσο πολλά μετρητά;

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως η εταιρεία, στην πραγματικότητα, συνεχίζει να ξοδεύει. Και μάλιστα, τεράστια ποσά.

Μόνο το προηγούμενο τρίμηνο  η Apple δαπάνησε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών και άλλα 3 δισεκατομμύρια σε μερίσματα. Χρήματα που αποτελούν μόνο ένα μέρος του πλάνου της για επιστροφή στους μετόχους ενός κεφαλαίου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει ίσως να βρίσκεται σε μια λεπτομέρεια των όσων παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Luca Maestri, μαζί με τα αποτελέσματα τριμήνου. Το 90% των μετρητών της, περίπου 181 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκονται σε offshore εταιρείες.

Αυτό που πιθανόν ανησυχεί την Apple έχει να κάνει με το τεράστιο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι πιθανοτατα ο λόγος που αναγκάζεται να αυξήσει τόσο σημαντικά το ποσό που επιθυμεί να επιστρέψει στους μετόχους της. Και είναι ο ίδιος λόγος που την ανάγκασε να αυξήσει κατά 10 δισεκατομμύρια το χρέος της το τελευταίο τρίμηνο και κατά 47 δισεκατομμύρια το μακροπρόθεσμο χρέος της.

Αλλά ακόμα και αυτή η λύση ίσως να μην είναι αρκετή. Και τότε θα αυξηθεί  η πίεση να αξιοποιήσει ακόμα πιο παραγωγικά τα 200 δισεκατομμύρια μετρητά της, από το να βρίσκονται σε λογαριασμούς φορολογικών παραδείσων.