Για πρώτη φορά: H Μέρκελ αντιμέτωπη με την ήττα και την οριστική «έξοδο»

Για πρώτη φορά: H Μέρκελ αντιμέτωπη με την ήττα και την οριστική «έξοδο»
Photo:

Mετά από δέκα χρόνια κυριαρχίας, το «Merkel – exit» λόγω προσφυγικού φαντάζει πλέον πιθανό αναφέρει η Citi.

Ο μεγάλος κίνδυνος για το 2016 είναι το «Merkel – exit», δηλαδή το ενδεχόμενο η προσφυγική κρίση να υπονομεύσει την πολιτική θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου και να την οδηγήσει οριστικά στην «έξοδο», όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Citi.

«Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία, το μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αμφισβητείται», σημειώνει η παγκόσμια επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citi Research, Tina Fordham, σε έκθεση της.

«Αν και θεωρούμε ότι η καγκελάριος μπορεί κάλλιστα να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία για την ηγεσία της και να συνεχίσει μέχρι και την κατάκτηση μίας τέταρτης τετραετίας στην εξουσία, θεωρούμε ότι ένα Merkel-exit πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το 2017, θα αποτελέσει έναν από τα πλέον αποσταθεροποιητικούς κινδύνους για την Ε.Ε. και θα αποτελέσει ένα γεγονός που πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στις αγορές».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα ποσοστά θετικής γνώμης για την καγκελάριο, τα οποία έχουν υποχωρήσει στο 49% τον Νοέμβριο του 2015 από 67% τον Αύγουστο. Το πιο πρόσφατο πλήγμα για την πολιτική της θέση υπήρξαν οι μαζικές σεξουαλικές και άλλου τύπου επιθέσεις σε γυναίκες το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, οι οποίες αποδόθηκαν σε συμμορίες κυρίως ανδρών μεταναστών.

Αυτές οι επιθέσεις πυροδότησαν περαιτέρω τη διαβούλευση στη Γερμανία σχετικά με την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες.

«Αναμφισβήτητα η Μέρκελ έχει υπάρξει η πιο δυνατή ηγέτης στην Ευρώπη από την οικονομική κρίση και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης θεμάτων όπως η ελληνική κρίση και η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία του Μινσκ το 2015. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ήθελαν να δουν το προσφυγικό κύμα να μειώνεται. Όμως, η απόφασή της να υποδεχθεί θερμά τους πρόσφυγες το 2015 αντιμετωπίστηκε αρνητικά, τόσο εντός συνόρων όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη» αναφέρει η Citi.

«Η πιθανότητα η προσφυγική κρίση να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη μπορεί σταδιακά να επισκιάσει το Grexit, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για το 2016 από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσε όμως να είναι και η καταστροφή για την Ευρωπαία πολιτικό που έκανε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να την επιλύσει;», αναρωτιέται η τράπεζα στην έκθεσή της.