Για πρώτη φορά: Πτώση κάτω από τη μονάδα για τα έντοκα γραμμάτια

Μεγάλη η πτώση αποδόσεων και αυξημένη υπερκάλυψη της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Σημαντική μείωση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίου τρίμηνης διάρκειας του δημοσίου σημειώθηκε κατά τη δημοπρασία που διενέργησε το υπουργείο Οικονομικών αποτυπώνοντας την αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές.

Ειδικότερα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,99% έναντι 1,6% κατά την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 812 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 2,153 δισ. ευρώ και υπερκάλυψε κατά 3,44 φορές το δημοπρατούμενο ποσό. Επίσης η υπερκάλυψη υπερέβη σημαντικά την αντίστοιχη κατά την προηγούμενη δημοπρασία (σε 1,87 φορές).

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας κρίνονται ως ένα ιδιαίτερα θετικό τεστ ενόψει της νέας εξόδου στις αγορές που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Τα μεγέθη πλέον προδικάζουν την εκτίμηση της αγοράς για μεγαλύτερη πτώση στην συνέχεια καθώς θεωρείται βέβαιη και βελτίωση της διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών τίτλων την άλλη εβδομάδα από την S&P.

Το κλίμα στην δευτερογενή αγορά αποτυπώνεται και στην πτώση των αποδόσεων στους μεσομακροπρόθεσμους τίτλους, παρά την εύλογη ανησυχία που έχει αρχίσει να διαχέεται στην αγορά λόγω του παράγοντα αβεβαιότητας που τροφοδοτείται από τις επικείμενες ιταλικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα