Για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ο εφιάλτης του κορωνοϊού ίσως μόλις τώρα να αρχίζει

Ο θανατηφόρος ιός έχει καταδείξει τον ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο που παίζει η Κίνα στην παγκόσμια μεταποίηση, από την ένδυση και τα χημικά μέχρι τα αυτοκίνητα και την τεχνολογία γενικότερα.

των Debby Wu & Gao Yuan, Bloomberg

Καθώς οι κατασκευαστές με έδρα την Κίνα βάζουν ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσιά τους, κανένας δεν ξέρει στα σίγουρα πότε θα επιστρέψουν σε πλήρεις ρυθμούς παραγωγής.

Οι εταιρείες παραγωγής τεχνολογίας, με πρώτη τη Foxconn που κατασκευάζει την πλειοψηφία των iPhone παγκοσμίως στο Ζενγκζού, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, άρχισαν να προϊδεάζουν τους επενδυτές για το χάος που ίσως προκύψει όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέψουν στα εργοστάσια.

Ο πιο σημαντικός εταίρος της Apple Inc. προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το καθήκον εξασφάλισης επαρκούς αριθμού εργαζομένων είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της καραντίνας στην οποία βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι και των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία στον δρόμο. Και βέβαια υπάρχει και το σενάριο-εφιάλτης μεταφοράς της επιδημίας σε ένα εργοστάσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική παύση της παραγωγής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Foxconn προειδοποίησε τους εργαζομένους να μείνουν μακριά από την έδρα της εταιρείας στη Σενζέν μέχρι νεοτέρας, ενώ οι κρατικοί επιθεωρητές ελέγχουν τις διαδικασίες προστασίας από την επιδημία, αναφέρει το Bloomberg News.

«Η βασική μας προτεραιότητα θα είναι το να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση του ιού στα campus μας, επειδή αν βάλεις πολλούς ανθρώπους μαζί και κάποιος μολυνθεί, αυτό θα εξελιχθεί σε εφιάλτη» ανέφερε ο επικεφαλής σχέσεων με επενδυτές της Foxconn, Alex Yang, μιλώντας σε επενδυτές. «Προσπαθούμε πολύ να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε χώρους της εταιρείας, αν κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Ο θανατηφόρος ιός έχει καταδείξει τον ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο που παίζει η Κίνα στην παγκόσμια μεταποίηση, από την ένδυση και τα χημικά μέχρι τα αυτοκίνητα και την τεχνολογία γενικότερα. Σχεδόν κάθε προϊόν στον κλάδο των ηλεκτρονικών κατασκευάζεται στην Κίνα, από iPhone και κονσόλες παιχνιδιών μέχρι τις μισές οθόνες υγρών κρυστάλλων παγκοσμίως.

Η οποιαδήποτε αναστάτωση στα κινεζικά εργοστάσια θα μπορούσε να πλήξει κάποια κομμάτια της εφοδιαστικής αλυσίδας και να οδηγήσει σε ελλείψεις. Ο αναλυτής εφοδιαστικής αλυσίδας Kuo Ming-chi της TF International εκτιμά ότι η Foxconn θα χρειαστεί άλλη μία εβδομάδα ώστε η παραγωγική της βάση των iPhone να αγγίξει το 40% με 60% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας. Επίσης, η Citigroup εκτιμά ότι μόλις το 30% του συνόλου του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον κλάδο των ημιαγωγών στην Κίνα θα επιστρέψει σήμερα Τετάρτη στους χώρους εργασίας.

Η Foxconn ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εργάζεται μαζί με τις τοπικές αρχές για να προετοιμάσει την επιστροφή των εργαζομένων, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχετικά άρθρα