Γιάννης Παπαχρήστου: Η κρίση κρίνει τις ηγεσίες

Γιάννης Παπαχρήστου: Η κρίση κρίνει τις ηγεσίες
Ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια κομβική συγκυρία. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε και οι πρακτικές που θα υιοθετήσουμε θα καθορίσουν το περιβάλλον αλλά και την οικονομία μας - Συνέντευξη του επικεφαλής της Coca Cola Τρία Έψιλον.  

«Τις καλές εταιρείες οι άνθρωποι τις σέβονται· τις εξαιρετικές εταιρείες οι άνθρωποι τις αγαπούν. Το ερώτημα είναι πώς θα πας από τον σεβασμό στην αγάπη. Εμείς δεν βλέπουμε τους ανθρώπους ως καταναλωτές. Θέλουμε να τους βλέπουμε  ως πολίτες. Ειδικά ένα brand σαν το δικό μας, που είναι τόσο μαζικό και αναπνέει καθημερινά μαζί τους.» 

Μια παρέμβαση – κλειδί για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Γιάννη Παπαχρήστου, επικεφαλής της Coca Cola Τρία Έψιλον, «μιας ιστορικής εταιρείας – σύμβολο για τη χώρα μας» όπως συνηθίζει να λέει, όταν στα τέλη του 2019, ως ομιλητής στο CEO Initiative Forum, «έκλεψε» τις εντυπώσεις. Αν και χημικός μηχανικός, λατρεύει την κλασική παιδεία και είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης που στοχεύει στην διαρκή εξέλιξη των ανθρώπων και στην κοινωνική ευημερία χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Οι συνεργάτες του μιλούν για τον «Γιάννη» με τα καλύτερα λόγια. Του αναγνωρίζουν ηγετικές αρετές, εμπιστεύονται το όραμά του, τον χαρακτηρίζουν πρακτικό και αποφασιστικό manager και τους γοητεύει η ηθική που τον διακρίνει, ειδικά όποτε καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Εντάχθηκε στο δυναµικό της Coca-Cola Hellenic Bottling Company στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2014. Τον Ιούλιο του 2016 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τα ηνία της Coca-Cola Τρία Έψιλον. O Covid-19 είναι η αφορμή για την συζήτηση που ακολουθεί. Φύσει αισιόδοξος, χαμογελαστός,  με το βλέμμα μονίμως στο μέλλον, ο Γιάννης Παπαχρήστου επιβεβαιώνει τους συνεργάτες του όταν στην κουβέντα μας τον ακούω να λέει: «Οι μέρες αυτές είναι πολύ ιδιαίτερες και εύχομαι στο μέλλον, όλοι μας να νιώθουμε υπερήφανοι επειδή ανταποκριθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στις κρίσιμες περιστάσεις και να αποτελέσουμε μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες γενιές. Όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως άνθρωποι, ως υπεύθυνοι πολίτες. Και αυτή θα είναι η χρυσή κληρονομιά μας για τα χρόνια που θα έρθουν». Πώς να μην τον εμπιστεύεσαι;

Κύριε Παπαχρήστου, καθώς βρισκόμαστε στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα ήθελα να μου πείτε τι σας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με την επόμενη μέρα;

Μπαίνουμε σε μια περίοδο που αρκετά θέματα με προβληματίζουν, αλλά και πολλά άλλα με ενθαρρύνουν. Θα ξεκινήσω από αυτά που με κάνουν αισιόδοξο μακροπρόθεσμα, τόσο για τον πλανήτη όσο και για την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που όλη η ανθρωπότητα και οι άνθρωποι, αν και σωματικά απομακρυσμένοι, είμαστε συναισθηματικά τόσο κοντά, καταλαβαίνοντας ότι έχουμε πολύ περισσότερα που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης που σέβεται το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Η αξία των ειδικών αναβαθμίζεται. Χιλιάδες ερευνητές συνεργάζονται για να παράξουν φάρμακο και εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ στην παγκόσμια ιστορία. Η Ελλάδα ξεχωρίζει παντού και ξεχωρίζει μόνο για καλούς λόγους.  Από ουραγός γίναμε πρωταγωνιστής! Παντού βλέπω θετικά μηνύματα, θετικά σχόλια, θετικές συζητήσεις για τη χώρα μας και νιώθω πολύ περήφανος για όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει και αισιόδοξος για τη νέα αρχή που μπορεί να φέρει. Αυτό σίγουρα θα συμβάλει θετικά στην επόμενη μέρα και στην ανάκαμψη του τουρισμού και της αγοράς.

Μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν δυσκολίες και η ανάπτυξη της οικονομίας θα πάρει χρόνο και δεν θα είναι ανέφελη, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες ο ιός θα είναι μαζί μας για καιρό ακόμη. Η σκέψη μου είναι στους εργαζομένους μας και το βλέμμα μου είναι στραμμένο στην αγορά και τους συνεργάτες μας που έχουν πληγεί αυτή την περίοδο. Προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα τους δυνατοί, για να τους υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο σε μια περίοδο που όλοι θα κληθούμε να υιοθετήσουμε νέους κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης αλλά και της επόμενης ημέρας, με υπευθυνότητα και αισιοδοξία, μέσα από ένα πλάνο πολλαπλών δράσεων στήριξης τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Ελλάδας και της αγοράς.

Η ζωή μας άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη δραματικά. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις και συναισθήματα, όταν συνειδητοποιήσατε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρότατη παγκόσμια απειλή;

Παρακολουθούσαμε στενά τις εξελίξεις και βλέπαμε ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση μας πλησιάζει αναπόφευκτα. Έχοντας δίπλα μας την Ιταλία να πληρώνει βαρύ τίμημα, το πρώτο πράγμα που μας απασχόλησε ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Των δικών μας ανθρώπων, των οικείων τους, των πελατών και των συνεργατών μας, του υγειονομικού προσωπικού που δίνει μάχη κάθε μέρα στα νοσοκομεία και των ευάλωτων συνάνθρωπων μας που έχουν ανάγκη.

Οι αποφάσεις και οι κινήσεις μας ήταν άμεσες. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τρεις προτεραιότητες που αποτέλεσαν την πυξίδα μας σε όλο αυτό το διάστημα: την υγεία των ανθρώπων μας, την υποστήριξη της αγοράς και την ενίσχυση της κοινωνίας. Εξασφαλίσαμε την προστασία των ανθρώπων μας στην αγορά και στις παραγωγικές μας μονάδες, παρέχοντάς τους μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και ότι άλλο χρειαζόταν για να είναι ασφαλείς, μεταφέραμε άμεσα τις εργασίες γραφείου και τις συναντήσεις διαδικτυακά, και ορίσαμε αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης σε κάθε βήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας. Σχετικά με την δεύτερη προτεραιότητά μας και την υποστήριξη της αγοράς, δώσαμε έμφαση στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μας και της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι τα καταστήματα των πελατών μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την απερίσπαστη συνεργασία με τους πελάτες και την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας για να μην λείψει τίποτα από τους καταναλωτές και πολίτες της χωράς μας. Η κουλτούρα της εταιρείας μας και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους ανθρώπους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, μας βοήθησαν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε προς όφελος των πελατών μας, των καταναλωτών μας, της κοινωνίας και της αγοράς.

Επόμενη σκέψη μας ήταν η κοινωνία και η χώρα μας που καλείται να αντιμετωπίσει έναν αόρατο και άγνωστο μέχρι σήμερα εχθρό. Από την πρώτη στιγμή αυτής της συγκυρίας, όπως και σε κάθε κρίση, βρεθήκαμε δίπλα στην κοινωνία και την αγορά με αίσθημα αλληλεγγύης και φροντίδας, ενισχύοντας με ιατρικό εξοπλισμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προϊόντα μας την προσπάθεια των γιατρών και των ανθρώπων στην πρώτη γραμμή και τις ευπαθείς ομάδες.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το brand identity και το brand value μιας εταιρείας σε συνθήκες τέτοιου πρωτόγνωρου «πολέμου»;

Σε τέτοιες συγκυρίες, οι εταιρείες, έρχονται αντιμέτωπες με την ιστορία και το αφήγημά τους και καλούνται να λάβουν αποφάσεις που εκπροσωπούν τις αξίες και το εταιρικό τους όραμα. Σε καιρό ευμάρειας μπορείς να χτίσεις μια καλή εικόνα, η αληθινή στάση όμως και η δύναμη ενός brand name ή μίας εταιρείας κρίνεται περισσότερο την ώρα της ανάγκης. Και την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, χτίζουμε με μεγάλη προσοχή τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και συμβάλλουμε πάντοτε ουσιαστικά, γνωρίζοντας πως αυτό είναι το σωστό και πως μόνο μαζί θα τα καταφέρουμε. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Επιλέξαμε να αναδιατάξουμε τα πλάνα μας, να αναβάλουμε την διαφήμισή μας και να στρέψουμε την ενέργεια και τους πόρους μας στην υποστήριξη της αγοράς και της κοινωνίας, ενδυναμώνοντας αυτό το μεγάλο «μαζί» που χτίστηκε σε όλη την Ελλάδα.

Οι μέρες αυτές είναι πολύ ιδιαίτερες και εύχομαι στο μέλλον, όλοι μας να νιώθουμε υπερήφανοι για τον τρόπο που ανταποκριθήκαμε σε αυτήν την πρόκληση και να αποτελέσουμε μέτρο σύγκρισης για τους επόμενους: Τα παιδιά μας, οι μελλοντικοί πελάτες και συνάδελφοι μας να αναγνωρίζουν τη σημερινή μας στάση μας ως παράδειγμα προς μίμηση. Επειδή ανταποκριθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στις κρίσιμες περιστάσεις. Όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως άνθρωποι, ως υπεύθυνοι πολίτες. Και αυτή θα είναι η χρυσή κληρονομιά μας για τα χρόνια που θα έρθουν.

Η αλληλεγγύη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι πράγματι, συγκινητική. Ξεπερνάει κατά πολύ τις δράσεις ΕΚΕ. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της CocaCola στην Ελλάδα για τις οποίες νιώθετε περήφανος;

Η συγκεκριμένη συγκυρία ξεπερνά κατά πολύ τα όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πως από την αρχή της πανδημίας, μεγάλες εταιρείες δεσμεύτηκαν να σταθούν στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών ώστε αυτή η κρίση να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Νιώθω πολύ περήφανος που η εταιρεία μας είναι ανάμεσά τους και που μπορούμε κι εμείς να  συμβάλλουμε στη συλλογική προσπάθεια της χώρας μας. Το πλάνο που υλοποιούμε ως Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) είναι πολύπλευρο και έχει ως βασικούς στόχους τη στήριξη της κοινωνίας, της Δημόσιας Υγείας και της Παιδείας και τη φροντίδα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Ενδεικτικά θα αναφέρω πως έχουμε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα υποδομές της χώρας με τη δωρεά εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα διαθέτουμε από την πρώτη στιγμή αυτής της πανδημίας τα προϊόντα μας στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στην ανεκτίμητη συνεισφορά τους. Μέχρι σήμερα, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 447.000 προϊόντα σε 15 Νοσοκομεία Αναφοράς, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, καθώς και σε κοινωνικά παντοπωλεία και εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί. Μια κίνηση απλή, αλλά με βαθύ συμβολισμό. Ένα ευχαριστώ προς τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» μιας συντονισμένης εθνικής προσπάθειας.

Επιπλέον, σταθεροί στη δέσμευσή μας πίσω από την υποστήριξη της νέας γενιάς και  αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αυτή η πρωτόγνωρη κρίση θέτει και στον τομέα της εκπαίδευσης, προχωρήσαμε σε δωρεά 160 tablets προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εξελίσσουμε το πρόγραμμα Youth Empowered. Σε συνεργασία με την οργάνωση The Tipping Point, υποστηρίζουμε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 270 σχολεία ανά την Ελλάδα, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να εντάξουν ομαλά στην εκπαιδευτική τους διδασκαλία ψηφιακά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι μαθητές να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη σχολική κοινότητα.

Τέλος, και θα εστιάσω στην δράση που με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα. Υποστηρίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Κάθε μέρα, δέκα εργαζόμενοί μας, μετά από εκπαίδευση στα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παραλαμβάνουν και κάνουν με το αυτοκίνητό τους τη διανομή των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιον άλλο να τους στηρίξει. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει 112 εργαζόμενοι. Ήμουν κι εγώ ανάμεσα στους εθελοντές μας και ένιωσα μεγάλη συγκίνηση για την στάση των ανθρώπων μας που με την αθρόα συμμετοχή τους ως εθελοντές, την αλληλεγγύη τους, την προσφορά τους πέρα από τα στενά πλαίσια των καθηκόντων τους, συμβάλουν ουσιαστικά στην ιστορία που θα αφήσουμε πίσω μας και τα ιδανικά που θα κρατήσουμε για το μέλλον.

«Στις δύσκολες στιγμές τα brands πρέπει να συνδεθούν με τα μυαλά και τις καρδιές των καταναλωτών, διευρύνοντας το αποτύπωμά τους, αλλά και να ηγηθούν του δημοσίου λόγου για αειφόρο ανάπτυξη.»

Όλοι, σε όλο τον κόσμο, θα κληθούμε να θυσιάσουμε πολλά. Ποιες  είναι οι «θυσίες» που καλούνται να κάνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ενδυναμώσουν την αξιοπιστία τους αλλά και να είναι σε θέση να δώσουν δυναμικά το παρόν την επόμενη ημέρα;

Δεν είμαι οπαδός της λέξης «θυσίες» γιατί παραπέμπει στο παρελθόν και σε κάτι οδυνηρό. Προτιμώ την έννοια της ευκαιρίας που παραπέμπει στο μέλλον και σε αλλαγές προόδου. Στις δύσκολες στιγμές οι εταιρείες καλούνται να επενδύσουν για να κερδίσουν το μέλλον. Πρώτα από όλα πρέπει να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τις ικανότητες των ανθρώπων τους μέσα σε συνθήκες εργασιακής και υγειονομικής ασφάλειας. Δεύτερον, να υποστηρίξουν τους πελάτες τους, τώρα που είναι πραγματικά ανάγκη, ώστε να παραμείνουν δυνατοί και έτοιμοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα brands πρέπει να συνδεθούν καλύτερα και βαθύτερα με τα μυαλά και τις καρδιές των καταναλωτών, διευρύνοντας το αποτύπωμά τους από καθαρά καταναλωτικό σε πιο κοινωνικό αλλά και να ηγηθούν του δημοσίου λόγου για αειφόρο ανάπτυξη που σέβεται το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Η ηγεσία βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στο επίκεντρο. Το είδαμε στα διαφορετικά αντανακλαστικά που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι πολιτικοί ηγέτες σε διαφορετικά κράτη στον κόσμο. Είναι, πιστεύετε, η στιγμή, και οι επικεφαλής των εταιριών να βγουν μπροστά, προβάλλοντας τις δικές τους αξίες μαζί με τις  αξίες της εταιρείας που ηγούνται;

Η κρίση αναμφισβήτητα κρίνει και κρίνεται από την ηγεσία. Διότι η ηγεσία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη μιας κρίσης όπως ακριβώς μια κρίση είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον μιας ηγεσίας. Ωστόσο δεν θα ήθελα να συνδέσω τις αποφάσεις, τις κινήσεις και την ευθύνη των πολιτικών ηγετών με τους ηγέτες των εταιρειών, καθώς θεωρώ πως το μέγεθος της ευθύνης είναι τελείως διαφορετικό, οπότε προτιμώ να μιλήσω σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αυτό που σίγουρα βλέπουμε σε κρίσεις αυτού του μεγέθους είναι την ανάγκη της συνεργασίας της πολιτικής και της επιχειρηματικής ηγεσίας για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η κρίση απαιτεί από τους ηγέτες ευελιξία, ταχύτητα, ψυχραιμία, ενημέρωση  σε όλο τον οργανισμό και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Είναι η στιγμή που πρέπει να βγουν μπροστά, να πάρουν γρήγορες αποφάσεις αλλά και να ενώσουν και να ενδυναμώσουν την ομάδα και τους ανθρώπους τους. Και μιλώντας για ηγεσία αναφέρομαι στους ανθρώπους σε κάθε επίπεδο ηγεσίας που έχουν να διαχειριστούν την ανασφάλεια, τον φόβο και την ψυχολογία των ομάδων τους, σε συνδυασμό με τους εταιρικούς στόχους, και παράλληλα να παρέχουν διαρκώς στους ανθρώπους τους κίνητρο, έμπνευση και τα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν καλύτερα την εργασία τους. Χρειάζεται ώριμη ηγεσία σε κάθε επίπεδο του οργανισμού, και σωστή, διαρκής ενημέρωση.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα του τρόπου που το πετυχαίνετε, στην παρούσα συγκυρία του COVID-19;

Στην δική μας εταιρεία από την πρώτη εβδομάδα της κρίσης, συνδεόμαστε κάθε Παρασκευή με όλους τους εργαζόμενους και τους ενημερώνω εγώ προσωπικά για τις εξελίξεις, τα μέτρα που λαμβάνουμε, τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες μας. Πρόκειται για μια ενέργεια που συνέβαλε πολύ θετικά στην αίσθηση ενότητας και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς μέσα από τα live αυτά session αναδεικνύονται και καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων μας που αποτελούν έμπνευση για όλους. Παράλληλα, με εκπαιδεύσεις για τους ανθρώπους μας, διαδικτυακές συζητήσεις με ειδικούς και ομιλίες, ενισχύσαμε την ικανότητα των ηγετών του οργανισμού να αξιοποιούν διαφορετικά μέσα και πρακτικές για να εμπνέουν καθημερινά τους ανθρώπους τους και να διαχειρίζονται με ενσυναίσθηση τις ομάδες τους. Ενισχύσαμε την κουλτούρα ενότητας που έχουμε ήδη καλλιεργήσει και τις ηγετικές συμπεριφορές που στηρίζουν την ενδυνάμωση, συμπερίληψη, εμπιστοσύνη, τον ανοιχτό διάλογο και την αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων. Μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα πολύ θετικά από τον βαθμό ετοιμότητας της ηγετικής μας ομάδας, που συνέβαλε και συμβάλει καθοριστικά στην διαχείριση αυτής της δύσκολης περιόδου για όλους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΥ, think tanks, οίκοι αξιολόγησης και κάθε είδους αναλυτές δεν μιλούν για μια «νέα κανονικότητα» την επόμενη μέρα.  Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι η νέα «πραγματικότητα» δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς το new normal; Βλέπετε να αλλάζει άρδην ο τρόπος που δουλεύουμε, εκπαιδευόμαστε, διασκεδάζουμε, ταξιδεύουμε, καταναλώνουμε;

Οι αλλαγές στις μεταφορές και στις συνήθειες είναι όντως εντυπωσιακές και είναι αναμενόμενο να έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η επέλαση του COVID-19 «ανάγκασε» τις κοινωνίες μας να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η απαγόρευση της φυσικής επαφής, αναβάθμισε το ρόλο των ψηφιακών λύσεων, χωρίς αυτές να υποκαθιστούν την ανθρώπινη επαφή και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Δεν δημιουργήθηκε κάτι που δεν υπήρχε ήδη, αυτό που έγινε ήταν η επίσπευση της μετάβασης σε μια πιο ψηφιακή καθημερινότητα. Κάναμε μια υποχρεωτική μεγάλη ψηφιακή πρόβα και μάλιστα με επιτυχία. Μπαίνουμε σε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα που δεν θα ακυρώσει τίποτα από όσα καλά κάναμε στο παρελθόν, έρχεται περισσότερο να χτίσει και να μας δώσει μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης. Εκτιμώ ότι η ζωή μας, θα επανέλθει σε μια κανονικότητα, αλλά για αυτό θα χρειαστεί χρόνος. Θα βρεθούμε πάλι μαζί στο ίδιο τραπέζι και θα ξαναπάμε σε συναυλίες και σε θέατρα, θα μπούμε ξανά στο αεροπλάνο, τα παιδιά μας θα μπουν πάλι στην ίδια τάξη.

 Κύριε Παπαχρήστου, την περίοδο του lock down γίναμε μάρτυρες του βαθμού στον οποίο ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που μειώθηκε έως και 60% στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου, σύμφωνα με νέο report  του IQAir. Είναι η πανδημία ένα δραματικό σήμα κινδύνου για να κόψουμε ταχύτητα, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες και να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες; Και εάν ναι, ποια μπορεί να είναι η απάντηση του καπιταλισμού σε αυτόν τον κίνδυνο;

Είναι ένα ζήτημα που με έχει απασχολήσει πολύ αυτό το διάστημα και σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Σύμφωνα με το Κέντρο Ενεργειακών και Ατμοσφαιρικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα λόγω κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εκπομπή ρύπων που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή κατά 25%. Αντιστοίχως και σε παγκόσμια κλίμακα, αναμένεται η κρίση που βιώνουμε να δώσει μια ισχυρή ανάσα στον πλανήτη και ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους εμάς. Πρόκειται για μια από τις θετικές και απρόσμενες εξελίξεις της πανδημίας και πράγματι ένα σημαντικό σήμα κινδύνου. Το ζήτημα τώρα είναι το κατά πόσο θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη, τόσο στον τρόπο που αναπτυσσόμαστε όσο και στην καθημερινότητά μας.

Ο πλανήτης, η χώρα μας και ο κλάδος μας βρίσκεται μπροστά σε μια κομβική συγκυρία. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε και οι πρακτικές που θα υιοθετήσουμε θα καθορίσουν το περιβάλλον αλλά και την οικονομία μας. Θεωρώ πως η μεγαλύτερη ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην συνολική επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών είναι μονόδρομος.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι, πράγματι, ενσωματωμένη στην στρατηγική σας εδώ και χρόνια. Μιλάτε συχνά για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα. Ποιο είναι το πλαίσιο των δράσεών σας και ποια τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

Επενδύουμε σε καινοτόμες βιώσιμες λύσεις και υιοθετούμε στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το πλαίσιο δράσεών μας ενσωματώνει κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές και δεσμεύσεις, ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όσα υπαγορεύει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, με στόχο μας τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τόσο των συσκευασιών μας όσο και της συνολικής μας δραστηριότητας. Παράδειγμα αυτών των δεσμεύσεων είναι η νέα στρατηγική μας για τις συσκευασίες και η δράση για το πλαστικό και για την προώθηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την ανακύκλωση, που δημιουργεί έναν κύκλο δραστηριότητας – συλλογή, επεξεργασία, επαναχρησιμοποίηση – που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πρωτοπόροι στον κλάδο τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο πλαστικό (rPet) στις συσκευασίες των αναψυκτικών μας και το 100% των συσκευασιών μας είναι ανακυκλώσιμο. Στα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια είναι η αντικατάσταση της πλαστικής μεμβράνης με ανακυκλωμένο χαρτόνι για τις πολυ-συσκευασίες αλουμινίου και η σταδιακή υποκατάσταση του πλαστικού στις συσκευασίες με ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 35% τουλάχιστον μέχρι το 2025, σε σχέση με 25% που προβλέπει η Οδηγία της ΕΕ.

Οι δράσεις αυτές οδηγούν σε προώθηση της καινοτομίας, όπως για παράδειγμα η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού rPET κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει έναν νέο κύκλο δραστηριότητας για επιχειρήσεις στον τομέα της επεξεργασίας και της παροχής υλικών και υπηρεσιών. Ένας κύκλος δραστηριότητας που μπορεί να ξεκινά και να κλείνει στη χώρα μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία αξίας για όλους, τη διαφύλαξη φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη.

Πιστεύουμε ότι για τον κλάδο μας, έναν υγιή, εξωστρεφή και δυναμικό κλάδο, η κυκλική οικονομία είναι αφορμή για να ενισχυθεί η καινοτομία και η ανάγκη για να δράσουμε είναι πλέον επιτακτική. Οι πολίτες και οι καταναλωτές αξιώνουν πρώτοι να δουν παραδείγματα πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον κι αυτό είναι για τις επιχειρήσεις ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

« Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε γυάλα, αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας. Συνειδητοποιούμε το ρόλο μας, είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. »

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, η μεγαλύτερη αγωνία του κόσμου, μετά τον φόβο της μόλυνσης, είναι ο φόβος της απόλυσης και της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις τούτη την ώρα, απέναντι στους εργαζομένους, τους συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους πελάτες τους, όταν, την ίδια ώρα, το cash flow είναι γι’ αυτές το μεγάλο ζητούμενο;

Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε γυάλα, είναι κομμάτι της κοινωνίας και του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο λειτουργούν – και μιλώ με βάση τη δική μας κουλτούρα και πρακτική. Εμείς είμαστε ένας οργανισμός με 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, εκπροσωπούμε σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47.3%) όλου του κλάδου των αναψυκτικών και είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43.7%), ενώ στηρίζουμε έμμεσα με την δραστηριότητά μας 42.200 θέσεις εργασίας στους πελάτες, τους προμηθευτές μας και τον κλάδο. Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, απόλυτα το ρόλο μας ως μια ιστορική εταιρεία σύμβολο για τη χώρα μας, και με αυτό σαν γνώμονα στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, στηρίζοντάς τις ανάγκες τους στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Η οικονομική ύφεση θα αναγκάσει πολλές εταιρίες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και αυτό θα ασκήσει πίεση στην κοινωνία. Ο τουρισμός και η εστίαση, που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, δοκιμάζονται και θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται. Είναι μια δύσκολη κατάσταση εκ των πραγμάτων και δεν έχει να κάνει μόνο με cash flows αλλά με το σύνολο των συνθηκών που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα. Εμείς ερχόμαστε σε άμεση επαφή με όλες αυτές τις επιχειρήσεις και σε αυτή τη δύσκολη φάση είμαστε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις. Πρώτο μας μέλημα ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και του Ho.Re.Ca που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από το lock down.

Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχει ένας μεγάλος κλάδος, αυτός του χονδρεμπορίου που άμεσα επηρεάζεται από τις συνθήκες που επικρατούν στο Ho.Re.Ca και εμείς λάβαμε ειδικά μέτρα για την υποστήριξη αυτού του κλάδου. Κινούμαστε συνεργατικά και σχεδιάζουμε οραματικά. Έχουμε αναπροσαρμόσει τα πλάνα μας, τη δύναμη των πωλήσεων μας και την επικοινωνία μας και σχεδιάζουμε ένα πολύπλευρο πλάνο ενεργειών ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης της εστίασης και του τουρισμού.

Τα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση αλλάζουν, επομένως,  τα σχέδια της CocaCola Τρία Έψιλον;

Δεν θα έλεγα ότι αλλάζουν πρακτικά τα σχέδια μας, αλλά κυρίως ότι προσαρμόζονται. Για το 2020 είχαμε προγραμματίσει δυναμικά νέα λανσαρίσματα, επενδύσεις και μια σειρά από ενέργειες που επιβεβαιώνουν τη σταθερή δέσμευση μας στην καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Τα περισσότερα θα υλοποιηθούν αλλά κάποια θα αναβληθούν για αργότερα. Τώρα η προτεραιότητα μας είναι να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της αγοράς όπως σας προανέφερα και για αυτό έχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις και την ενεργεία μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Η γενιά μας μπορεί να μην γνώρισε πόλεμο, όμως οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, με τους Millennials και τη Generation Z να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι… Τι συμβουλή δίνετε στις νέες αυτές γενιές;

Δεν θα ήθελα να συγκρίνουμε τις καταστάσεις που ζούμε τα τελευταία 10 χρόνια με τον πόλεμο. Ειδικά οι Millenials και οι Generation Z, είναι οι γενιές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Η ζωή είναι μπροστά τους, δική τους, και μπορούν παρ’ όλες τις δυσκολίες να κάνουν τους στόχους τους πραγματικότητα. Τα διαχρονικά κλειδιά είναι η επιμονή, η εργατικότητα και τα όνειρα. Τους συμβουλεύω να μην αφήνουν κανέναν να τους λέει «αυτό δεν μπορείς να το καταφέρεις», να μην αφήνουν καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, να γεμίζουν διαρκώς εφόδια και γνώσεις, να έχουν όραμα, αξίες και ιδανικά και να μην απογοητεύονται.

Κύριε Παπαχρήστου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ!