Γιάννης Παπαχρήστου στο Network: Η επιχειρηματική ηγεσία πρέπει να αγαπάει τον άνθρωπο

Γιάννης Παπαχρήστου στο Network: Η επιχειρηματική ηγεσία πρέπει να αγαπάει τον άνθρωπο
Ο Partner της Chipita Foods μιλάει με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, για τον ηγέτη που υπηρετεί αντί να τον υπηρετούν.

Ο Γιάννης Παπαχρήστου, Partner της Chipita Foods ήταν ο προσκεκλημένος της Αναστασίας Παρετζόγλου, brand manager του Fortune Greece, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον session αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network.

Ο serial entrepreneur με πλούσια εμπειρία σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός επιχειρηματικού ηγέτη να έχει τη σωστή παιδεία -και μάλιστα κλασική- ούτως ώστε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στα διλήμματα της εποχής, τα οποία όπως είπε, «είναι οικονομικά ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά ταυτόχρονα. Για όλα αυτά πρέπει να έχεις μια ευρύτερη παιδεία για να μπορέσεις να δώσεις απαντήσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή από το πέρασμά του σε κορυφαίες θέσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας και το εξωτερικού, όπως η L’Oreal Hellas, η L’Oreal International και η Coca Cola Hellenic, ο Γιάννης Παπαχρήστου διαπιστώνει ότι μόνο για την τελευταία πενταετία οι αλλαγές που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα είναι πρωτοφανείς.

Απαριθμώντας, μάλιστα, τις τρεις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις, στάθηκε αρχικά στην ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων γενεών στον ίδιο εργασιακό χώρο. Μια πραγματικότητα η οποία, όπως σημείωσε, απαιτεί έντονα το στοιχείο της διαφορετικότητας. Ως δεύτερη τάση έθεσε την σκληρή πραγματικότητα της διαρκούς αβεβαιότητας, ενώ η τρίτη και ίσως πιο επιδραστική για τις ζωές όλων μας, είναι ο πραγματικός κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε τα highlights από την παρουσία του Γιάννη Παπαχρήστου στο Network

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Στο ερώτημα της Αναστασίας Παρετζόγλου για τα νέα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο σύγχρονος επιχειρηματικός ηγέτης, σημείωσε ότι σήμερα η ηγεσία πρέπει να αγαπάει τον άνθρωπο και να έχει μια έμφυτη γενναιοδωρία στο να προσφέρει γύρω της. «Αυτό ακούγεται λίγο θεωρητικό και καμιά φορά δεν το καταλαβαίνουν το impact του. Αλλά υπάρχει κάτι πολύ καλό και συνδεδεμένο με τις οριζόντιες δεξιότητες. Ένας άνθρωπος που είναι γενναιόδωρος προς τους άλλους δεν βλέπει γύρω του εχθρούς και αντιπάλους που προσπαθούν να του πάρουν τη θέση. Βλέπει ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται προς ένα σκοπό». Τόνισε, δε, ότι οι ηγέτες σε μια επιχείρηση έχουν πολλαπλούς ρόλους. Είναι και διοικητές για να φέρουν αποτελέσματα, ψυχολόγοι για τις ομάδες που συντονίζουν, πρεσβευτές του brand σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας αλλά και “enthusiastors” όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, δηλαδή εμπνέουν και να ενθαρρύνουν τους γύρω τους με όσο το δυνατόν περισσότερη θετική ενέργεια. «Άρα λοιπόν ο ρόλος όπως περιγράφω αντί ίσως για Chief Executive Officer θα μπορούσε να ονομαστεί και Chief Ecosystem Officer. Γιατί αυτό χρειάζεται, να διαχειριστεί ένα οικοσύστημα», εξήγησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Γιάννης Παπαχρήστου θεωρεί πως ο συμπεριληπτικός καπιταλισμός δεν είναι μόδα, αλλά μια πραγματικότητα η οποία ήρθε για να μείνει. «Όταν έχεις τέσσερις γενιές με τόσες διαφορετικές αντιλήψεις και θεωρήσεις για τα πράγματα, είναι δυνατό να μπορείς να διοικήσεις μια εταιρεία χωρίς να έχεις έμφυτη και δυνατά μέσα σου την έννοια του «συμπεριλαμβάνω όλους» και του «συνθέτω απόψεις»; Δεν σε πάει κάπου ο διχασμός. Παλιότερα ίσως λειτουργούσε, τώρα δεν σε πάει πουθενά.

Καταλήγοντας, επανέλαβε στην brand manager του Fortune Greece, ότι η γενναιοδωρία προς τη ζωή και τους συνεργάτες, αποτελεί για τον ίδιο το απόλυτο growth mindset. Διότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί πραγματική συμπερίληψη και να οδηγήσει τα μέλη ενός επιχειρηματικού οργανισμού σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ