Γιάννης Στουρνάρας: Δεν ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Γιάννης Στουρνάρας: Δεν ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει επιτροπή της Βουλής , Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 . Συνεδρίασε η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών «υπάρχουν ακόμη οχυρά κατά της αριστείας» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤτΕ. 

Για προβληματική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

Σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Accenture Greece», ο κ Στουρνάρας τονίζει ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών «υπάρχουν ακόμη οχυρά κατά της αριστείας», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι «δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν κλειστά επαγγέλματα».

«Το ότι προσπάθησα να βοηθήσω κι εγώ την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο» επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ερώτηση του “Accenture Greece” για ποιο πράγμα θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος.

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι η Ελλάδα έγινε πολύ πιο εξωστρεφής και παράλληλα έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της. «Αυτά είναι τα καλά της κρίσης», σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπογραμμίζει το γεγονός ότι «έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο ειδικευμένα στον κόσμο». Επιπλέον, υποστηρίζει, «το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι πιο στοχευμένο σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Την ανάγκη ύπαρξη πολιτικών «που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ενώ παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό βορρά.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μίας πιο «ολοκληρωμένης ομοσπονδίας», ενώ έσπευσε να διασαφηνίσει: «Δεν μπορώ να πω σήμερα ότι είναι οι συνθήκες ώριμες για να καταλήξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά σαφώς μπορούμε να κάνουμε θετικά βήματα».