Γιάννης Βρούτσης: Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του ΣΕΠΕ

Γιάννης Βρούτσης: Αναβαθμίζεται ο ρόλος και το έργο του ΣΕΠΕ
Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης φωτογραφίζεται, κατά τη διάρκεια παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου, Αθήνα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά, υποστηρίζει ο νέος υπουργός Εργασίας.

Ανακοίνωση για το ΣΕΠΕ εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης «μετά την έντονη παραφιλολογία περί δήθεν κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». Στη δηλώσή του αναφέρει:

  1. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντάσσεται στην Γενική Γραμματεία Εργασίας,την πλέον κεντρική δομή του Υπουργείου. Έτσι, αναβαθμίζεται ο ρόλος του, θωρακίζεται θεσμικά και ενδυναμώνεται η οργανωτική του δομή όπως είχε υποσχεθεί στην πρώτη επίσημη υπηρεσιακή συνάντησή του ως Υπουργός με τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ πριν λίγες μέρες.
  2. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περνά στα χέρια της δημόσιας διοίκησης. Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν θα έχει λόγο, πλέον, στο διορισμό του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος θα είναι γενικός διευθυντής, υπηρεσιακό στέλεχος, δηλαδή, από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί και σε άλλα ισχυρά ελεγκτικά Σώματα της δημόσιας διοίκησης (ΣΔΟΕ, Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας), προωθείται η πλήρης αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
  3. Το Σώμα και οι λειτουργοί του θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν πλήρη οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομίαγια να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ενώ δεν θα εξαρτώνται από κανέναν ειδικό γραμματέα, κομματικής προέλευσης, και τους συμβούλους του που επιβάρυναν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διευκολύνεται ο κεντρικός συντονισμός και η εντατικοποίηση των δράσεων του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ σε συνέργεια με τις λοιπές υπηρεσιακές δομές του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς του και με την υποστήριξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων (ΟΠΣ ΕΦΚΑ, ΟΠΣ ΣΕΠΕ και ΕΡΓΑΝΗ).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Αναβαθμίζουμε το ρόλο και το έργο των λειτουργών του ΣΕΠΕ αποκόπτοντας κάθε δυνατότητα άσκησης πολιτικής επιρροής στην λειτουργία του Σώματος.  Ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων από κάθε μορφή αυθαιρεσίας σε βάρος τους, θα έχει ως πρωταγωνιστές τους ίδιους τους λειτουργούς του ΣΕΠΕ. Θα λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του Ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα στηρίξουμε το έργο τους μέχρι να εξαλειφθεί κάθε εστία αδήλωτης εργασίας και παραβατικότητας».