«Γιανουκόβιτς παραιτήσου»!

«Γιανουκόβιτς παραιτήσου»!

Εντείνονται οι πιέσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Ουκρανού προέδρου, που φέρεται να εγκατέλειψε το Κίεβο. 

Τελευταία Ενημέρωση: 14:30

Οι διαδηλωτές δεν εμπιστεύονται τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το ίδιο και η αντιπολίτευση, που παρά τη χθεσινή υπογραφή και ψήφιση συμφωνίας που προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε 10 ημέρες και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, του ζητάει να παραιτηθεί.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο εξέφρασε την πρόθεση της αντιπολίτευσης να ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση με την οποία θα ζητείται η παραίτηση του Γιανουκόβιτς. «Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές».

Μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας ο ίδιος Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί», τόνισε. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.

Στο μεταξύ το «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, εξελέγη -με 288 «ναι» σε σύνολο 450 ψήφων- πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, στη θέση του στενού συνεργάτη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Βολιντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε μετά την εκλογή του ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ.

Δείτε: Καρέ – καρέ η «Μαύρη Πέμπτη» της Ουκρανίας

Άδεια και αφύλακτη η κατοικία του Γιανουκόβιτς
Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας, που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο, είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν. Ο Γιανουκόβιτς επρόκειτο να επισκεφθεί τη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. για την έξοδο από την κρίση. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν έχει εγκαταλείψει ή όχι το Κίεβο.

Στο πλευρό του λαού δηλώνει η αστυνομία
Υπέρ της «ταχείας αλλαγής» τάχθηκε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλιστεί η τάξη. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο ζητεί από τους πολίτες να «ενωθούν για την εγγύηση της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας».

Τονίζει επίσης ότι υπηρετεί «αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή». Στο πλευρό του λαού δήλωσε και η αστυνομία, σημειώνοντας και εκείνη ότι επιθυμεί ταχείες αλλαγές στη χώρα.

Ομπάμα – Πούτιν: Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία
Τηλεφωνική συνομιλία είχε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης για την έξοδο από την πολιτική κρίση και την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αμφότεροι οι δύο αρχηγοί κατέληξαν ότι η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές για κατάπαυση της βίας και ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για μια ειρηνική έκβαση», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο