Ποια πολυτελή ξενοδοχεία συνεχίζουν να χρεώνουν το Wi-Fi

Ποια πολυτελή ξενοδοχεία συνεχίζουν να χρεώνουν το Wi-Fi

Οι πρώτες αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων προχώρησαν στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Wi-Fi. Αλλά υπάρχουν ακόμα «οχυρά» που αντιστέκονται. 

Ύστερα από επανειλημμένα παράπονα, καταγγελίες, πρόστιμα και σκληρή μάχη, οι πελάτες των μεγάλων ξενοδοχείων μπορούν να δηλώσουν πως ο αγώνας τους για δωρεάν Wi-Fi δικαιώθηκε.

Από την αρχή του χρόνου τα ξενοδοχεία των αλυσίδων Marriott και Starwood ξεκίνησαν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες Wi-Fi, σε πελάτες που έχουν κάρτα μέλους, ενώ η Hyatt ανακοίνωσε χαρούμενη πως θα προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε όλους ανεξαρτήτως τους πελάτες.

Πρόκειται λοιπόν για μια τελειωτική νίκη των πελατών; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε, πριν απαντήσετε καταφατικά.

Η φράση «δωρεάν Wi-Fi» δεν σημαίνει για κάθε αλυσίδα το ίδιο ακριβώς πράγμα. Για αρκετά ξενοδοχεία η δωρεάν παροχή Wi-Fi προσφέρεται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών-μελών. Η πρακτική αυτή, άλλωστε, εξυπηρετεί τις αλυσίδες καθώς τους επιτρέπει να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τα προγράμματα μελών. Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας αλυσίδας μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην πολιτική προσφορών πάνω στο θέμα.

Όσο για τις ταχύτητες των δωρεάν υπηρεσιών, θα συναντήσετε και εκεί την ίδια λογική. Υπάρχουν ξενοδοχεία που προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi υψηλών ταχυτήτων, αλλά σε αρκετά  θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο για να μπορέσετε να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως θα πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να μπορέσετε να απολαύσετε κάποια υπηρεσία online streaming.

Η έρευνα του Fortune, με μερικές από τις πιο γνωστές αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων στην Αμερική είναι αποκαλυπτική:

-Τα Fairmont προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση μόνο σε μέλη. Για τους υπόλοιπους πελάτες της αλυσίδας οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 δολάρια την ημέρα. Ωστόσο, μερικά ξενοδοχεία της αλυσίδας προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πελάτες τους.

-Τα Four Seasons προσφέρουν μια δωρεάν βασική πρόσβαση για τέσσερις συσκευές, σε υπηρεσίες email και απλής περιήγησης στο 90% των ξενοδοχείων της. Για υψηλές ταχύτητες για μέχρι και έξι συσκευές θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον χρέωση.

-Τα Hilton προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi για διάφορες κατηγορίες μελών. Διαφορετικά, οι πελάτες θα κληθούν να πληρώσουν ένα ποσό που εξαρτάται από το κάθε ξενοδοχείο της εταιρείας ξεχωριστά. Η αλυσίδα θα προχωρήσει σε παροχή δωρεάν υπηρεσιών για όλα τα μέλη της από το καλοκαίρι.

-Τα Hyatt ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο την παροχή δωρεάν, βασικών υπηρεσιών Wi-Fi σε όλους ανεξάρτητα τους πελάτες τους.

-Τα Mandarin Oriental προσφέρουν δωρεάν παροχή Wi-Fi υψηλών ταχυτήτων σε όσους πελάτες δημιούργησαν online λογαριασμό στην σελίδα τους και έκλεισαν οι ίδιοι δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο τους. Για τους υπόλοιπους πελάτες η χρέωση στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 15 δολάρια την ημέρα ενώ στις υπόλοιπες χώρες ξεκινά από τα 12 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 20 δολάρια την ημέρα.

-Τα Marriott ξεκίνησαν τον Ιανουάριο να προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi σε κατόχους κάρτας μέλους που έκλεισαν οι ίδιοι δωμάτια. Για τους υπόλοιπους πελάτες, η χρέωση κυμαίνεται από 13 έως 17 δολάρια την ημέρα. Η ίδια πρακτική ακολουθείται και από τη θυγατρική της αλυσίδα Ritz-Carlton.

-Τα Starwood προχώρησαν σε παροχή δωρεάν Wi-Fi με παρόμοιους όρους με αυτούς της Marriot από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ορισμένα από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας προσφέρουν σε όλους τους πελάτες τους δωρεάν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

-Οι αλυσίδες Peninsula και Shangri-La, τέλος, προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πελάτες τους, ενώ επεκτείνουν τις υπηρεσίες και στον στόλο των αυτοκινήτων των αλυσίδων.

Η αλλαγή προς μια εποχή που οι πελάτες των ξενοδοχείων δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν πρόσθετες χρεώσεις για την πρόσβασή τους στο Internet προχωρά αργά αλλά σταθερά. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν πως το δωρεάν Wi-Fi στα δωμάτια είναι, μαζί με την τιμή του δωματίου, ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι πελάτες.

Πηγή: fortune.com