BOX NOW: Οι 400.000 θυρίδες για το 2027 και τα προληπτικά μέτρα για παράδοση χωρίς φθορές
- 06/11/2026, 11:00
- SHARE
Τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για τα συνεργαζόμενα e-shops, καθώς και τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών παρουσίασε η διοίκηση της BOX NOW.
«Εξελισσόμαστε σε έναν σημαντικό περιφερειακό παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρουσία σε 5 χώρες, με πιο πρόσφατη την είσοδό μας στη Σλοβενία. Το 2026 θα κλείσουμε, σε επίπεδο ομίλου, με 65 εκατομμύρια δέματα και τζίρο κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Για το 2027 αναμένουμε την διακίνηση 100 εκατομμυρίων δεμάτων και τζίρο κοντά στα 150 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο Δημήτρης Ανδριώτης, Group CEO της BOX NOW, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως στο επενδυτικό πλάνο ύψους 18 εκατ. ευρώ που θα τρέξει από τη νέα χρονιά, τα 3 εκατ. ευρώ θα εστιάζουν σε αυτοματισμούς και υποδομές με στόχο την προσεκτικότερη και καλύτερη διαχείριση των δεμάτων, ενώ πάνω από το μισό των επενδύσεων να αφορά την Ελλάδα η οποία αποτελεί και το διοικητικό κέντρο όλων των χωρών.
«Έχω πει πολλές φορές ότι βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι του ecommerce και των logistics με όραμα την κατάκτηση της ηγετικής θέσης στο out-of-home delivery στις χώρες παρουσίας μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ελληνικό ταλέντο και τον ελληνικό επαγγελματισμό. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από 25 άτομα και το 2027 θα γίνουμε 35».
Σχολιάζοντας τα αρνητικά δημοσιεύματα περί κακής παράδοσης των δεμάτων στους πελάτες, ο κ. Ανδριώτης πήρε θέση και ξεκαθάρισε. «Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι ορατά. Σαφώς και δεν έχουμε πρόθεση να αποσιωπήσουμε κάτι, τουναντίον σκύβουμε και βάζουμε το χέρι πάνω στην πληγή, για να δούμε πώς θα κάνουμε την υπηρεσία μας ακόμα καλύτερη. Το 93% των καταναλωτών βαθμολογεί με 9 ή 10 την υπηρεσία και το 97,8% των παραδόσεων γίνεται μέσα στον υποσχόμενο χρόνο.
Δουλεύουμε ώστε τα ποσοστά αυτά να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η BOX NOW είναι η εταιρεία που απάντησε στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία, εκδημοκρατίζοντας το τελευταίο μίλι και πως μέσα στον Μάρτιο του 2027 θα προχωρήσει στα εγκαίνια του νέου διαμετακομιστικού κέντρου 12.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο.
Πώς αλλάζει το τοπίο από την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να βάλει τέλος στο καθεστώς αδασμολόγητων μικροδεμάτων από πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein. Από την 1η Ιουλίου 2026 καταργήθηκε η απαλλαγή από δασμούς για δέματα αξίας έως 150 ευρώ που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ και επιβλήθηκε προσωρινό τέλος 3 ευρώ ανά αντικείμενο, με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τον αυστηρότερο έλεγχο προϊόντων που συχνά δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.
Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο αυτή η πρακτική επηρεάζει τις εταιρείες του κλάδου και αν τελικά χάνουν σημαντικά έσοδα ο κ. Ανδριώτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Έχουμε πάνω από 12.000 ενεργά eshops με τα οποία συνεργαζόμαστε. Στην αρχή παρατηρήθηκε μια μείωση στον όγκο 50% και 10% στον τζίρο, ωστόσο, αντισταθμίζονται οι απώλειες από τα ασιατικά sites».
Το στοίχημα των Χριστουγέννων και της Black Friday
Με το 40% των όγκων της χρονιάς να γίνεται το τελευταίο δίμηνο, η ομάδα της BOX NOW δουλεύει πυρετωδώς ώστε να μην κολλήσει το σύστημα, τόσο τις ημέρες των Black Friday και Cyber Monday, όσο και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Έχουμε κάνει έναν σωστό προγραμματισμό και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τον όγκο δουλειάς που θα προκύψει. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να βρούμε τον παραλήπτη για την παράδοση και να υπάρχει χρονική καθυστέρηση για τον courier. Αυτή μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο πελάτης κοιμάται».
Κατέληξε λέγοντας πως προσπαθούν να απορροφούν τυχόν κόστη και να μην τα μετακυλούν στον τελικό καταναλωτή, τακτική η οποία θα εφαρμοστεί και το 2027.
«Σκύβουμε σε κάθε γραμμή κόστους και κοιτάμε πώς θα τα συμπιέσουμε ακόμη περισσότερο. Για το 2027 θα έχουμε 100.000 νέες θυρίδες, όταν το αρχικό πλάνο ήταν για 50.000. Οι προσδοκίες μας μας ξεπερνάνε, μεγαλώνουμε εκθετικά, που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά και να χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη».
Τα προληπτικά μέτρα για παράδοση των δεμάτων σε άριστη κατάσταση
Τον λόγο πήρε ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, CEO της BOX NOW Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου στη χώρα και στις ενέργειες που υλοποιεί η εταιρεία για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ιχνηλασιμότητας και της εξυπηρέτησης.
«Είναι υποχρέωση μας να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά. Δίνουμε λοιπόν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση και τον έλεγχο των ανθρώπων μας με πρακτική εξάσκηση, αντί για 5 εργάσιμες ημέρες, στις 15 ημέρες με επίβλεψη. Δεύτερο μέτρο αποτελεί η ιχνηλασιμότητα. Επενδύσαμε σε software ώστε μέσω PDA να βιντεοσκοπείται όλη η διαδικασία της παράδοσης. Μέχρι στιγμής, έχουμε βάλει κάμερες σε ένα ποσοστό 30% και έως τον Φεβρουάριο του 2027, θα τοποθετηθούν κάμερες σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ταυτόχρονα γίνονται επενδύσεις στον αυτοματισμό ώστε να μπαίνουν λιγότερα χέρια. Υπολογίζεται ότι για 10.000 θέματα, ανά ημέρα θα έχουμε 30.000 λιγότερα αγγίγματα».
Όπως είπε, παρόλο που τα περιστατικά από δυσαρεστημένους πελάτες που, είτε έχασαν το δέμα τους, είτε αυτό δεν παραδόθηκε στην επιθυμητή κατάσταση, είναι 5 στα 10.000 δέματα, η εταιρεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μηδενιστεί το συγκεκριμένο νούμερο. Προχωρά δε, όπως προβλέπει ο νόμος, αυτομάτως σε fast track διαδικασία αποζημίωσης μέσα σε 5 ημέρες αν δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα του δέματος και σε αποζημίωση έως και 100 ευρώ του αντικειμένου που υπέστη φθορά, εφόσον υπάρχει το αντίστοιχα παραστατικό αγοράς από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
«Πλέον είμαστε στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Το 2026 στην Ελλάδα διαχειριστήκαμε 45 εκατομμύρια πακέτα και θα κλείσουμε στις 300.000 θυρίδες. Για το 2027 ο πήχης μεγαλώνει κι άλλο, υπολογίζοντας ότι θα φτάσουμε τις 400.000 θυρίδες. Την άλλη εβδομάδα «καρφώνουμε» lockers στη Σάμο και έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε παρουσία σε 500 καταστήματα. Προτεραιότητά μας αυτό το διάστημα είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών καθώς οι όγκοι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν από 30% έως 80%» επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.