Γιατί διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα ο πρώην πρόεδρος της Bank of China – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Γιατί διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα ο πρώην πρόεδρος της Bank of China – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Σι Τζινπίνγκ κατά της διαφθοράς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προχώρησε στη διαγραφή του πρώην προέδρου της κρατικής Τράπεζας της Κίνας (Bank of China), κατηγορώντας τον για παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανώτατης υπηρεσίας καταπολέμησης της δωροδοκίας.

Ο Λιου Λιάνζ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη χορήγηση δανείων και πρόκληση σημαντικών οικονομικών κινδύνων, όπως ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή για την Πειθαρχική Επιθεώρηση (CCDI) στην ιστοσελίδα της.

Παράλληλα, φέρεται να έχει φέρει στη χώρα απαγορευμένες εκδόσεις, να έχει δεχθεί παράνομα δωροδοκίες και να έχει ψυχαγωγηθεί σε ιδιωτικά κλαμπ και χιονοδρομικά κέντρα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο κόμμα των 97 εκατομμυρίων μελών.

Ο Λιου γεννήθηκε το 1961 και εργάστηκε σε τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων στην κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και στην Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας, προτού προαχθεί και γίνει πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας το 2019. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο εβδομάδες αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η CCDI είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του για σοβαρές παραβιάσεις της κομματικής πειθαρχίας και των νόμων.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς για τη στήριξη της «αυτοεπανάστασης» του κόμματος, αποτελεί πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ από τότε που έγινε ηγέτης της Κίνας το 2012.

Η εκστρατεία του Σι κατά της διαφθοράς είναι δημοφιλής μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι έχουν απαυδήσει με την εκτεταμένη δωροδοκία. Τον έχει επίσης βοηθήσει να εδραιωθεί στην εξουσία, αντικαθιστώντας τους αντιπάλους του με ακόλουθούς του, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: