Η επικίνδυνη… ανεμελιά του Τραμπ: Έδωσε σε Αυστραλό επιχειρηματία μυστικά για υποβρύχια

Η επικίνδυνη… ανεμελιά του Τραμπ: Έδωσε σε Αυστραλό επιχειρηματία μυστικά για υποβρύχια
epa08933161 US President Donald J. Trump departs the White House in Washington, DC, USA, 12 January 2021. The President is heading to Alamo, Texas to visit the border wall between the United States and Mexico. This is the Presidents first appearance following the insurrection at the U.S. Capitol by his followers last week. EPA/Samuel Corum / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποκάλυψε τουλάχιστον δύο κρίσιμες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές ικανότητες των πυρηνικών υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού.

Μόλις λίγο καιρό αφότου εγκατέλειψε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να μοιράστηκε εμπιστευτικά στοιχεία για τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια με Αυστραλό επιχειρηματία κατά τη διάρκεια φιλικής συζήτησης στο συγκρότημα του Μαρ-α-Λάγκο, το ιδιωτικό κλαμπ και κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο Άντονι Πρατ, δισεκατομμυριούχος και μέλος του κλαμπ του Μαρ-α-Λάγκο, ιδιοκτήτης μίας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών χαρτονιού στον κόσμο, μετέφερε τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα υποβρύχια σε πολλούς άλλους γνωστούς του. Οι αποκαλύψεις αυτές του Τραμπ, εκτιμούν ειδικοί, έθεσαν δυνητικά σε κίνδυνο τον στόλο των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις του Τραμπ προς τον Πρατ, τον οποίο εξέτασε στο πλαίσιο της έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον τέως πρόεδρο. Ο Πρατ είναι τώρα ένας από τους 80 πιθανούς μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, η εκδίκαση της οποίας θα αρχίσει τον Μάιο στο Φορτ Πιρς της Φλόριντα.

Η κατάθεση του Πρατ θα βοηθήσει τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι ο Τραμπ συνήθιζε να διαχειρίζεται απόρρητα έγγραφα με ανεμελιά, ενώ διατήρησε παρανόμως πολλά από αυτά αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο και παρεμπόδισε τις προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τα ανακτήσουν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συζήτησή του με τον Πρατ αποκάλυψε τουλάχιστον δύο κρίσιμες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές ικανότητες των πυρηνικών υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού: τον αριθμό πυραύλων που μεταφέρει κάθε σκάφος και την απόσταση στην οποία μπορούν να προσεγγίσουν τα ρωσικά υποβρύχια, χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Ο Τραμπ δεν έδειξε, όμως, στον Πρατ τα άκρως απόρρητα έγγραφα, που ήταν σε αποθηκευτικούς χώρους στην έπαυλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν συζήτησαν μόνο αυτά, τότε δεν έγινε και τίποτα. Όλα αυτά είναι γνωστά. Αυστραλοί ναύτες έχουν υπηρετήσει σε αμερικανικά υποβρύχια στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, μοιραζόμαστε την ίδια τεχνολογία και τα ίδια οπλικά συστήματα», λέει ο πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, Τζο Χόκεϊ.

Ο Τραμπ, όμως, είναι γνωστός για τέτοια ατοπήματα. Λίγο μετά την παύση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε δύο Ρώσους αξιωματούχους σε σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο. Τον τρίτο χρόνο της προεδρίας του δημοσίευσε μήνυμα στο Twitter/X με φωτογραφία ιρανικών πυραυλικών εγκαταστάσεων.

Το κατηγορητήριο στην υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων εναντίον του Τραμπ υποστηρίζει ότι ο τέως πρόεδρος έδειξε απόρρητο επιχειρησιακό σχέδιο για επίθεση κατά του Ιράν σε επισκέπτες στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Τραμπ κράδαινε φύλλα χαρτιού, λέγοντας ότι είναι όλα μυστικά.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τέλος στις ενημερώσεις για θέματα κρατικής ασφάλειας, τις οποίες δικαιούνται όλοι οι πρώην πρόεδροι, με αφορμή την επίθεση στο Καπιτώλιο. «Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται ενημέρωση. Σε τι θα εξυπηρετούσε αυτό; Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να του ξεφύγει τίποτα», είπε ο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: