Γιατί «disrupt», γιατί τώρα

Γιατί «disrupt», γιατί τώρα

Πώς οι ελληνικές startups μπορούν να δείξουν το δρόμο για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Θα σώσουν οι startups την ελληνική οικονομία; Μήπως είναι «μόδα» ή «φούσκα»; Πόσο κόσμο απασχολούν; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάποιος θα ακούσει όταν γίνεται αναφορά στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.

Η προσέγγιση αυτή είναι καθαρά επιφανειακή. Οι startups στην Ελλάδα και παγκοσμίως είναι εταιρείες και, όπως όλες οι εταιρείες, μπορεί να πετύχουν ή να αποτύχουν. Η διαφορά είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες ομαδοποιούνται υπό αυτό τον όρο, καθώς συνδυάζουν κάποια χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τις σύγχρονες τάσεις και αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση στη σημερινή παγκόσμια αγορά εργασίας. Είναι εταιρείες εντάσεως γνώσης, βασίζονται δηλαδή κυρίως στο ανθρώπινο και όχι στο υλικό κεφάλαιο, και παρουσιάζουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: καινοτομία, εξωστρέφεια και έντονη χρήση της τεχνολογίας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αρκετά για να ασχοληθούμε περισσότερο με το συγκεκριμένο οικοσύστημα, καθώς ειδικά στη χώρα μας είναι βασικά προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να σταθούμε στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Όχι, οι startups δεν θα σώσουν την ελληνική οικονομία. Μπορούν όμως να αναδείξουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα αποτελέσει το ιδανικό «role model» για την Ελλάδα, βάζοντας στο επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, το ταλέντο και την ευελιξία που χαρακτηρίζουν εταιρείες τέτοιου τύπου.

Όχι, οι startups δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα. Δημιουργούν όμως τα τελευταία χρόνια θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να πείσουν νέους επιστήμονες να μείνουν και να προσπαθήσουν εδώ.

Όχι, δεν υπάρχει «φούσκα». «Φούσκα» δημιουργείται όταν κάτι μεγαλώνει τόσο απότομα και από πίσω δεν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά για να δικαιολογήσουν αυτή την εξέλιξη. Στην Ελλάδα η αξία του οικοσυστήματος σε επενδυτικούς όρους είναι ακόμα μικρή, όμως υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που κατάφεραν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, να κάνουν δηλαδή το λεγόμενο scale up και να μεγαλώσουν. Επίσης, επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έβαλαν τα χρήματά τους και κατάφεραν να πετύχουν το πολυπόθητο «exit», παίρνοντας πίσω αυξημένα τα κεφάλαιά τους. Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να βρείτε στη λίστα του Fortune 40 under 40, που φιλοξενούμε στο νέο τεύχος του Fortune και καταρτίζεται για πέμπτη χρονιά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σήμερα σε μια μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. Χώροι επώασης νέων ιδεών, επιταχυντές, προγράμματα στήριξης και καθοδήγησης από μεγάλες εταιρείες συμβάλουν στο να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Κι αυτό πλέον εμφανίζεται και στις έρευνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατη έρευνα της Randstad, που δείχνει ότι το 49% θα ήθελε να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς θεωρεί ότι έτσι δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες. Επίσης το 59% θα ήθελε να εργάζεται σε μια startup, ενώ στην ηλιακή κλίμακα 18-24 το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 74%.

Στο πλαίσιο αυτό και με βασικό στόχο να ενισχύσει όλη αυτή την προσπάθεια, ο μεγάλος διαγωνισμός «Disrupt Greece» επανέρχεται μέσω της συνεργασίας των Fortune και Industry Disruptors – Game Changers και βασικό υποστηρικτή την Παπαστράτος. Το «Disrupt» δεν γίνεται μόνο για να στρέψει για μια μέρα τα φώτα σε νέους επιχειρηματίες. Χρηματικά βραβεία ύψους 30.000 ευρώ για τους νικητές και ένα 360˚ acceleration πρόγραμμα αξίας 70.000 ευρώ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει mentoring, coaching, media training και ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης, περιμένουν τους φιναλίστ του μεγάλου event στις 29 Ιουνίου.

Είναι ένας κύκλος καινοτομίας που φιλοδοξεί να φέρει τους κρίκους του ελληνικού οικοσυστήματος στην ίδια αλυσίδα. Εστιάζει στις υπηρεσίες και στα εργαλεία που έχουν ανάγκη οι νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο να μπορέσουν οι ιδέες να εξελιχθούν σε εταιρείες. Η χρηματοδότηση σίγουρα είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι «πανάκεια». Πρέπει να έρχεται για τις startups σε εκείνο το σημείο που πραγματικά την έχουν ανάγκη για να πετύχουν το πολυπόθητο growth και να κρατηθούν στη ζωή.

Η Ελλάδα δεν είναι σίγουρα ακόμα η πλέον κατάλληλη χώρα για να ξεκινήσει κάποιος μια startup. Χρειάζονται πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το να δημιουργηθεί ειδικό πλαίσιο για τέτοιου είδους ενέργειες.

Όμως αξίζει σίγουρα να συμβάλουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, για να πετύχουμε έτσι το restart που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο Τάσος Ζάχος είναι Editor in Chief του Fortune.

Πηγή: DisruptGreece