Γιατί δόθηκε στον Τραμπ πειραματική θεραπεία για τον COVID-19;

Γιατί δόθηκε στον Τραμπ πειραματική θεραπεία για τον COVID-19;
epa08630696 US President Donald J. Trump formally accepts the 2020 Republican presidential nomination during the closing night of the Republican National Convention, on the South Lawn of the White House, in Washington, DC, USA, 27 August 2020. Due to the coronavirus pandemic the Republican Party has moved to a televised format for its convention. EPA/Erin Scott / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η θεραπεία με αντισώματα της Regeneron που λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πειραματική και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές.

της Carolyn Barber

Ως γιατρός, είναι δύσκολο για μένα να μην εκπλαγώ που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε μια πειραματική φαρμακευτική θεραπεία την Παρασκευή.

Σύμφωνα με αναφορές του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε «ήπια» συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID-19, όπως πυρετό, βήχα και κόπωση. Αν και αυτές οι αναφορές ήταν αόριστες, γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου του Προέδρου μειώθηκαν κάτω από 94% σε δύο περιπτώσεις, απαιτώντας συμπληρωματικό οξυγόνο.

Μια δήλωση από τον γιατρό του, Sean Conley, στις 2 Οκτωβρίου αναφέρει ότι έλαβε μια μόνο ενδοφλέβια δόση οκτώ γραμμαρίων του κοκτέιλ πολυκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals ως «προληπτικό μέτρο». Ο στόχος της θεραπείας με αντισώματα είναι να προσπαθήσει να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση του ασθενούς δίνοντάς του μια επιπλέον δόση αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού και της λοίμωξης.

Το «κοκτέιλ» της Regeneron περιλαμβάνει δύο ανθρωπογενή μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Κλινικά, θα ελπίζαμε ότι η θεραπεία θα βοηθούσε στο να αποτραπεί η εξέλιξη της ήπιας νόσου σε κάτι πιο σοβαρό όπως πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια ή καταιγίδα κυτοκίνης.

Με την ηλικία και το φύλο και το βάρος που έχει, ο Τραμπ κινδυνεύει περισσότερο να προσβληθεί από μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας. Με βάση τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ηλικία του και μόνο τον θέτει σε περίπου 90 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ηλικίας 18 έως 29 ετών.

Έτσι, είναι κατανοητό ότι μπορεί κανείς να εξετάσει διάφορες προληπτικές θεραπείες για τον Πρόεδρο. Ωστόσο, η θεραπεία με αντισώματα της Regeneron είναι πειραματική και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές. Δεν έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ούτε έχει λάβει επίσημη έγκριση για χρήση.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα δοκιμή της, από την οποία κυκλοφόρησε μερικά δεδομένα αυτήν την εβδομάδα σε δελτίο τύπου – όχι σε επιστημονική έκθεση. Αυτή είναι μια κρίσιμη διάκριση. Η εταιρεία συζήτησε δεδομένα από τους πρώτους 275 εθελοντές της, αλλά η προγραμματισμένη δοκιμή αφορά 1.300 άτομα και δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες ακόμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα πρώτα αποτελέσματα της Regeneron έδειξαν ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μείωσε τα επίπεδα ιών και τα συναφή συμπτώματα σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη για εκείνους που δεν είχαν ακόμη επιτύχει αποτελεσματική απόκριση αντισωμάτων, με αυτούς τους ασθενείς να δείχνουν βελτίωση των συμπτωμάτων σε έξι έως οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο έναντι 13 ημερών για την ομάδα ελέγχου. Το κοκτέιλ φάνηκε να είναι καλά ανεκτό, αν και δύο ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν αντιδράσεις μετάγγισης. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Ο συνιδρυτής της Regeneron, George Yancopoulous, είπε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία εδώ που υποδηλώνουν ότι αυτή είναι μια θεραπευτική λύση που θα μπορούσε πραγματικά να ωφελήσει αρκετά άτομα και ασθενείς».

Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με μη ολοκληρωμένες δοκιμές, μη πλήρη δεδομένα και δελτία τύπου από κατασκευαστές φαρμάκων, καθώς αυτά δεν αποτελούν ούτε επιστημονικές εκθέσεις ούτε αξιολογήσεις από άλλους επιστήμονες.

Πηγή: Fortune.com