Γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές

Γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι επενδυτές
Photo: Ingram Publishing

Όσο καλοί και αν είστε στις επενδύσεις, οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν καλύτερα. Το συμπεραίνει και η επιστήμη.

Όταν το βιβλίο «Ο Γουόρεν Μπάφετ Επενδύει Σαν Κορίτσι» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, όλοι παραδέχτηκαν πως ο τίτλος ήταν κάτι παραπάνω από «πιασάρικος». Όμως ήταν και αληθινός…

Όπως αναφέρει η συγγραφέας του, LouAnn Lofton, στις σελίδες του, «η τεστοστερόνη κάνει τους επενδυτές να κινούνται γρήγορα, να παίρνουν περισσότερα ρίσκα  και να κερδίζουν πολλά χρήματα σε λιγότερο χρόνο. Όμως η πολλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει και σε απερίσκεπτες, βιαστικές ενέργειες που οδηγούν σε ζημιές. Χρειάζεται “γυναικεία” προσέγγιση, ήρεμη και υπομονετική, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο όλοι θα έπρεπε να επενδύουμε».

Το 2013 οι γυναίκες στις τάξεις των angel investors αντιπροσώπευαν το 19,4%, σημαντική αύξηση από το 12,2% του 2011. Σύμφωνα με μελέτη του Kauffman Foundation, οι angel investors μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά:

Επενδύουν σε πράγματα που γνωρίζουν
Εκτός από το προφανές που είναι η αξία της επιχειρηματικής ιδέας, συνήθως οι γυναίκες εμπιστεύονται άλλες γυναίκες επειδή μπορούν να τις καταλάβουν. Επιπλέον, έχουν ένα αισθητήριο της αγοράς το οποίο έχει αναπτυχθεί επειδή οι ίδιες έχουν την ευθύνη μεγάλου ποσοστού των αγορών του νοικοκυριού.

Είναι μέσα στη διαδικασία value for money από πολύ νωρίς και γνωρίζουν πώς λειτουργεί το marketing. Έχουν «φίλτρο» που αναγνωρίζει αμέσως τις καλές ιδέες και ευκαιρίες.

Συνεργάζονται
Τα πιο επιτυχημένα σχήματα angel investors είναι εκείνα που συνεργάζονται με άλλα σχήματα και μοιράζονται πληροφορίες και εμπειρία. Οι γυναίκες είναι «φτιαγμένες» να είναι μέλη ομάδας και να συνεργάζονται, δεν έχουν την τάση να νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, δεν ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τη γνώση τους.

Οι άντρες τείνουν περισσότερο να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά από το φόβο του ανταγωνισμού.

«Διαβάζουν» τα σημάδια
Το due diligence είναι μια τεχνική διαδικασία στην οποία ο υποψήφιος επενδυτής εξετάζει όλα τα οικονομικά και αντικειμενικά στοιχεία μιας εταιρείας ώστε να έχει σαφή εικόνα του ρίσκου και της προοπτικής. Αλλά δεν φτάνει αυτό.

Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ανθρώπους. Αρκεί να περάσουν μερικές ώρες με τον επίδοξο επιχειρηματία και θα «πιάσουν» τα σημεία εκείνα όπου τα στοιχεία στα χαρτιά δεν συμφωνούν με τη γλώσσα του σώματος.

Είναι επενδυτές, όχι αφεντικά
Όλοι οι επενδυτές επιδιώκουν να αναμιχθούν σε τομείς τους οποίους γνωρίζουν, αλλά οι άντρες είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι γνωρίζουν πολλά περισσότερα από τον ίδιο τον επιχειρηματία και να αναμιγνύονται με τρόπο μη παραγωγικό.

Αντίθετα, η στάση των γυναικών είναι «εγώ σε στηρίζω σε ό,τι χρειαστείς, εσύ σκοτώνεσαι στη δουλειά για να πετύχουμε». Αν οι γυναίκες πιστεύουν πως ο επιχειρηματίας γνωρίζει λιγότερα από τις ίδιες, απλώς δεν επενδύουν.

Διαβάστε ακόμη:

Η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες επιχειρηματίες είναι….

Τα μυστικά της χρηματοδότησης από angel investors

Γυναίκες καριέρας με οικογένεια ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης

Οι δέκα ισχυρότερες γυναίκες στις επιχειρήσεις